“Репортери без кордонів” звинуватили Ізраїль у скоєнні військових злочинів у Секторі Газа

Авіаудари Ізраїлю по редакціях ЗМІ в секторі Газа були цілеспрямованими і є військовими злочинами.

Про це заявив генеральний секретар НУО “Репортери без кордонів” (RSF) Крістоф Делуар.

“Цілеспрямований напад на журналістів є військовим злочином, – наводить у неділю ввечері його слова прес-служба організації. – Навмисне знищуючи Засоби масової інформації, ЦАХАЛ не тільки завдає неприйнятний матеріальний збиток редакціям, але і в цілому перешкоджає висвітленню в ЗМІ конфлікту, який безпосередньо зачіпає цивільне населення”.

За даними НУО, в цілому постраждали редакції 23 місцевих і міжнародних ЗМІ. “Репортери без кордонів” нагадують, що в ході перших обстрілів 11 і 12 травня було зруйновано багатоповерховий будинок, де базувалися 14 видань і телеканалів, 13 травня знищили будинок, де базувалися ще сім різних ЗМІ. 15 травня ізраїльські військові знищили будівлю в секторі Газа, в якому розташовувалися офіси декількох міжнародних ЗМІ, в тому числі агентства Associated Press і телеканалу Al Jazeera.

“Репортери без кордонів” просять прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) Фату Бенсуду визначити, чи є ці удари військовими злочинами”, – сказав Делуар.

З 10 травня між палестинськими радикальними угрупованнями в секторі Газа та ізраїльською армією тривають обміни ракетними ударами. Вони пішли за заворушеннями біля мечеті Аль-Акса в Східному Єрусалимі, що спалахнули через рішення ізраїльського суду про вилучення будинків у кварталі Шейх-Джаррах у проживаючих там арабських сімей. Згідно з останніми даними, з ізраїльського боку загинули не менше 10 осіб, з палестинської – більше 210.