ВР у четвер розгляне закони з програми МВФ і макрофіну ЄС

Верховна Рада в четвер планує провести позачергове засідання для розгляду питань з приводу отримання макрофінансової допомоги від Євросоюзу і траншу Міжнародного валютного фонду, повідомив голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія.

“У четвер за ініціативою президента у нас буде ще одна позачергова сесія (засідання – ред.). До неї увійдуть 10 законів – так звані “макрофін” і “МВФ”, – сказав Арахамія на брифінгу після засідання фракції в понеділок, пише Інтерфакс.

При цьому він уточнив, що планується “в першому читанні всі пройти, половину – в другому, і все, що ми залишимо на потім, буде на першому тижні червня”.

Також він додав, що в п’ятницю, 21 травня, Рада зможе розглянути нову редакцію законопроекту про проведення у відповідність з Конституцією України закону “Про Національне антикорупційне бюро України”.

Як повідомлялося, влітку 2020 року уряд України і Єврокомісія підписали Меморандум про взаєморозуміння та виділення чергової надзвичайної макрофінансової допомоги на EUR1,2 млрд двома рівними траншами. Перший транш був виділений у грудні минулого року після проміжних домовленостей Києва з МВФ без виконання будь-яких конкретних умов з боку України. Видача другого траншу залежатиме від виконання восьми конкретних заходів, викладених у меморандумі. До них належать заходи у сфері управління державними фінансами, боротьби з корупцією, поліпшення ділового середовища і управління державними підприємствами.

МВФ 9 червня 2020 року затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (близько $5 млрд) з негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу. Було намічено чотири перегляди програми з завершенням відповідно 1 вересня та 1 грудня 2020 року і 15 травня і 15 жовтня 2021 року. Розміри другого і третього траншу – по $700 млн, четвертого – $560 млн і заключного п’ятого – $980 млн. Однак цей план був порушений.

Віртуальна місія з першого перегляду програми, що тривала з кінця 2020 року, в середині лютого завершилася без рекомендації про виділення другого траншу, і відтоді представники МВФ говорять про необхідність додаткових дискусій і більшого прогресу з боку України. Згідно з даними агентства “Інтерфакс-Україна”, серед проблемних питань залишаються, зокрема, прийняття закону про Вищу раду правосуддя і зняття побоювань МВФ щодо втручання в роботу НАБУ і САП. Для позитивного результату необхідно також прийняття вже внесених до Верховної Ради нових поправок до закону про Нацбанк і банки, а також велика ясність щодо бюджетних планів на 2022 рік і аудиту COVID-фонду.

У правлячій партії “Слуга народу” розраховують у травні-початку червня прийняти всі необхідні закони, заступник голови Нацбанку Юрій Гелетій допускає Staff Level Agreement (попереднє схвалення менеджменту Фонду – ІФ) у найближчі кілька тижнів, а міністр фінансів Сергій Марченко чекає надходження другого траншу в вересні цього року.