Глави країн Балтії закликають закрити повітряний простір над Білоруссю

Під час онлайн-переговорів президентки Естонії Керсті Кальюлайд з главами Латвії та Литви Егілсом Левітсом і Гітанасом Науседою, які відбулися у понеділок, 24 травня, політики закликали закрити повітряний простір над Білоруссю та запровадити щодо Мінська ефективні санкції.

Про це повідомила пресслужба естонської президентки.

У повідомленні зазначається, що перемовини були присвячені примусовій посадці літака Ryanair у Білорусі та затриманню опозиційного журналіста Романа Протасевича. При цьому глави балтійських країн назвали дії режиму Олександра Лукашенка відвертим актом державного тероризму, який не має залишитися безкарним, пише DW.

“Глави держав обговорили спільні кроки щодо чинення тиску на Білорусь після вчорашнього викрадення літака в рамках і Європейського Союзу, і Організації Об’єднаних Націй. Вони закликали звільнити викрадених, закрити повітряний простір Білорусі і запровадити ефективні санкції”, – йдеться у повідомленні офіційного Талліна.

При цьому президентка Естоніх закликала використовувати всі наявні мирні засоби, щоб чинити тиск на режим Лукашенка. “Решта світу має припинити поводитися з білоруським режимом у шовкових рукавичках”, – сказала Кальюлайд після переговорів з балтійськими колегами.

Латвійська авіакомпанія airBaltic на тлі інциденту з посадкою в Мінську літака Ryanair вже ухвалила рішення призупинити польоти над територією Білорусі, повідомив міністр транспорту Латвії Талис Лінкайтс в інтерв’ю радіостанції Delfi 24 травня.

“Наша національна авіакомпанія airBaltic безперервно стежить за ситуацією з безпекою в повітряному просторі різних країн. І вже ухвалила рішення поки не використовувати повітряний простір Білорусі в своїх польотах. Зі своїми рекомендаціями виступить і Латвійське агентство цивільної авіації”, – сказав він.

Літак лоукостера Ryanair 23 травня здійснював регулярний рейс FR4978 за маршрутом Афіни-Вільнюс. На борту лайнера знаходився опозиційний блогер Роман Протасевич. Літак здійснив екстрену посадку в столиці Білорусі через повідомлення про мінування лайнера, яке згодом виявилося хибним. При цьому пасажирський літак супроводжував винищувач білоруських ВПС.

Через інцидент у Мінську Брюссель розширив порядок денний саміту ЄС, який розпочнеться ввечері 24 травня. На ньому, крім питань щодо Росії, обговорять і можливі санкції щодо Білорусі в контексті примусової посадки літака і затримання опозиційного журналіста.