Банкір назвав галузі, які виграли від коронакризи

Коронакриза вплинула негативно не на всіх позичальників.

Про це пише Фінансовий клуб.

«Ми очікували секвестру бюджету, який стався в квітні 2020-го: скорочення витрат могло торкнутися тих секторів, представники яких були в нашому кредитному портфелі. У першу чергу нас цікавили дорожньо-будівельні компанії, їх частка – близько 12%. Але, як потім виявилося, саме ці компанії опинилися у виграші», – розповів голова правління Радабанку Андрій Грігель.

Банкір зазначив, що, як і всі учасники ринку, Радабанк в березні-квітні 2020 року очікував неплатежів за кредитами.

«Щоб їм запобігти, ми обговорили ситуацію з усіма нашими ключовими позичальниками. У структурі нашого кредитного портфеля 75% – це поновлювані кредитні лінії. У більшості позичальників на початок карантину були невикористані ліміти, які ми тимчасово заморозили», – згадує Андрій Грігель.

Щоправда, вже через два місяці всі ліміти було повернуто – за цей час проблем з обслуговуванням боргів ні в кого не виникло. Деяким компаніям навіть збільшили обсяг фінансування.

«Минулого року було кілька проблемних кейсів, але ознаки проблемності в цих позичальників ми бачили ще наприкінці 2019 року, тому не пов’язуємо це з карантином і пандемією. У портфелі як було прострочення близько 6% на початок 2020 року, так воно й залишилося», – підрахував топменеджер.