Байден: США разом з європейськими союзниками дадуть відповідь на виклики з боку Росії

США будуть протистояти Росії разом з європейськими союзниками, пообіцяв президент Джо Байден за кілька днів до його першої особистої зустрічі з президентом Володимиром Путіним після приходу в Білий дім.

У середу Байден відправиться в Європу, де візьме участь в самітах «великої сімки» і НАТО, а 16 червня зустрінеться з російським лідером в Женеві.

Саміт пройде на тлі найсерйознішої кризи у відносинах між двома країнами за багато років. Напруженість між США і Росією пов’язана з широким колом питань, включаючи звинувачення в хакерських атаках, права людини і заяви про втручання в хід виборів.

У статті, опублікованій в Washington Post в суботу, американський президент обіцяв підтримувати «демократичні альянси» Вашингтона в умовах численних криз і наростаючих загроз з боку Москви і Пекіна.

«Чи йде мова про припинення пандемії COVID-19 в усьому світі, вирішенні завдань, пов’язаних з прискоренням кліматичної кризи, або протистоянні згубної діяльності урядів Китаю та Росії, Сполучені Штати повинні лідирувати в світі з позиції сили», – підкреслив Байден.

«Ми виступаємо єдиним фронтом, щоб відповісти на виклики європейської безпеки з боку Росії, починаючи з її агресії в Україні, і не буде ніяких сумнівів в рішучості Сполучених Штатів захищати наші демократичні цінності, які ми не можемо відокремити від наших інтересів», – написав він .

«Президент Путін знає, що я без вагань відповім на шкідливі дії в майбутньому, – заявив Байден. – Коли ми зустрінемося, я знову підкреслю прихильність Сполучених Штатів, Європи і аналогічно мислячих демократій відстоювання прав і гідності людини».

Після вступу на посаду в січні Байден посилив тиск на Кремль, а, коли в одному з інтерв’ю він погодився з твердженням, що Путін є «вбивцею», це викликало різку критику в Москві.

Проте, обидва лідери висловили сподівання, що відносини можуть покращитися. Президент Росії заявив в п’ятницю, що він очікує позитивних результатів від переговорів.

У своїй статті Байден також підкреслив, що Вашингтон «не прагне до конфлікту», вказавши на недавнє продовження Договору СНО-3 як на доказ свого бажання знизити напруженість.

«Ми хочемо стабільних і передбачуваних відносин, при яких ми зможемо працювати з Росією з таких питань, як стратегічна стабільність і контроль над озброєннями», – зазначив президент.