ФБР зловило сотні злочинців за допомогою спеціального додатку

ФБР, Федеральна поліція Австралії (AFP) і силовики з інших країн провели масштабну спецоперацію, в ході якої змогли затримати сотні злочинців за допомогою спеціально розробленого додатка для обміну зашифрованими повідомленнями, повідомляє у вівторок телеканал CNN.

Як оголосили представники ФБР і AFP, операція почалася ще в 2018 році. В її рамках силовики відстежували переписку злочинців в спеціальному мессенджере ANoM, доступному тільки на чорному ринку, який можна встановлювати тільки на попередньо підготовлені для цього телефони (за допомогою цих пристроїв неможливо було дзвонити або відправляти електронні листи).

В AFP відзначили, що ANoM став популярним серед представників кримінального світу, які, будучи впевненими в надійності і захищеності додатка, не використали псевдоніми під час спілкування і відкрито обговорювали злочинb і злочинні плани.

В результаті, за даними австралійської поліції, спецоперація привела до затримання в Австралії 224 підозрюваних, яким пред’явили звинувачення по більш ніж 500 пунктах. Силовики також змогли знайти і конфіскувати 3,7 тонни наркотиків і майже 35 млн доларів готівкою.

За даними BBC News, в результаті спецоперації було арештовано понад 800 підозрюваних у всьому світі. BBC також зазначає, що ANoM було розроблено фахівцями ФБР, а потім через інформаторів додаток поширили серед представників кримінального світу. У цілому близько 12 тис. телефонів з встановленим на них ANoM використовували представники 300 кримінальних синдикатів в більш ніж 100 країнах.