МВФ все ще чекає більшого прогресу України на шляху до 2-го траншу stand by – фонд

Україна і Міжнародний валютний фонд (МВФ) як і раніше знаходяться в тісних дискусіях за програмою stand by, спрямованих на завершення її першого перегляду і виділення другого траншу, повідомив представник МВФ Джеррі Райс (Gerry Rice).

“Певний прогрес досягнутий, але для завершення першого перегляду більше потрібно”, – сказав він на традиційному брифінгу у Вашингтоні в четвер, пише Інтерфакс.

Райс, не розкриваючи деталей, нагадав, що метою обумовлених в рамках програми заходів є, зокрема, поліпшення управління в Нацбанку і законодавства про банківський нагляд, середньострокове зниження бюджетного дефіциту, посилення антикорупційної вертикалі і судової системи.

МВФ 9 червня 2020 року затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (близько $ 5 млрд) з негайним виділенням $ 2,1 млрд першого траншу.

Після виділення першого траншу було намічено чотири перегляди програми: за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року – із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня і 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня – наступного. Розміри другого і третього траншу – по $ 700 млн, третього – $ 560 млн і заключного четвертого – $ 980 млн. Передбачалося, що віртуальна місія по першого перегляду програми буде працювати 13-23 липня, проте цей план був порушений.

Що тривала з кінця 2020 року віртуальна місія по першого перегляду програми stand-by в середині лютого завершилася без рекомендації про виділення другого траншу, а глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив про необхідність додаткових дискусій і більшого прогресу з боку України.

Cеред проблемних питань залишаються, зокрема, прийняття закону про Вищу раду правосуддя і зняття побоювань МВФ щодо втручання в роботу НАБУ і САП. Для позитивного результату необхідно також прийняття вже внесених до Верховної Ради нових поправок до закону про Нацбанк і банках, а також велика ясність щодо бюджетних планів на 2022 рік і аудиту COVID-фонду.

Міністр фінансів Сергій Марченко чекає надходження другого траншу в вересні цього року, а в правлячій партії “Слуга народу” розраховували в травні вжити всіх необхідних для цього законів, однак це питання було перенесено на червень.