Тимошенко оскаржить рішення ЦВК щодо референдуму по землі

Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” планує оскаржити рішення Центральної виборчої комісії, яким “було зірвано” проведення референдуму щодо продажу землі сільськогосподарського призначення, заявила голова політсили, народний депутат Юлія Тимошенко.

Юлия Тимошенко - Власть заблокировала референдум, но Батькивщина будет  обжаловать решение в суде | РБК Украина

“З 1 липня набуває чинності закон про розпродаж сільськогосподарської землі – відразу з правом володіння землею іноземними банками, з правом зняття верхнього шару чорноземів, з припиненням державного контролю та позбавленням наших фермерів землі, яка є у них у постійному користуванні. Одним зі шляхів зупинення цього знищення держави був референдум”, – зазначила Юлія Тимошенко під час брифінгу за результатами засідання погоджувальної ради в понеділок.

Вона нагадала про передвиборні обіцянки влади про те, що кожен українець – президент, і про те, що без рішення народу на референдумі не буде ухвалено жоден закон.

“Ми перевірили, як у реальності все це відбувається. Майже 12 тисяч людей склали ініціативну групу, подали заяву до ЦВК для того, щоб розпочати референдум проти продажу сільськогосподарської землі. Усе буде зроблено чітко згідно із законом, без жодних відхилень. І ось у п’ятницю відбулося засідання ЦВК, на якому “слуги” проголосували “проти” й у такий спосіб зірвали проведення референдуму, за який виступає абсолютна більшість громадян у нашій країні”, – наголосила нардеп.

За її словами, це було зроблено навмисно, тому що правляча більшість “знає про те, що майже 80% людей у країні не підтримують обраний курс розвитку держави” і виступають проти продажу землі іноземцям та за проведення референдуму.

У зв’язку з цим команда “Батьківщини” оскаржить у суді рішення ЦВК про заборону людям здійснювати волевиявлення.

“Це був тест для влади на здатність слухати, працювати в інтересах українського суспільства, на вміння реалізовувати народовладдя. Обіцянки про народовладдя від “слуг народу” – це глибокий обман. Вони віддають те, що належить українцям, транснаціональним компаніям й іншим олігархічним структурам, з якими вони нібито “борються”. Наша команда буде пильною й боротиметься всіма доступними методами, щоб не допустити розпродажу української землі. Ми станемо серйозною перешкодою для них”, – резюмувала Тимошенко.

Як повідомлялося, в п’ятницю ЦВК відмовила в реєстрації ініціативній групі з підготовки референдуму щодо продажу землі сільськогосподарського призначення.

Причинами відмови ЦВК назвала низку порушень під час створення ініціативної групи, зокрема до списків учасників зборів 47 осіб включені двічі, також у списках зазначені відомості про 19 померлих, навпроти прізвищ яких проставлені підписи.

ЦВК також зазначила, що вже зареєструвала одну ініціативну групу з підготовки референдуму про ринок землі, і її формулювання питання по суті збігається з тим, що хоче ставити на референдум група “Батьківщини”, тому останній було відмовлено.

“Батьківщина” має намір винести на референдум питання в такому формулюванні: “Чи підтримуєте ви заборону продажу земель сільськогосподарського призначення будь-кому, окрім держави Україна?”