СБУ викрила схему на «гуманітарці»: дорогий брендовий одяг ввозили під виглядом гуманітарної допомоги

Служба безпеки України викрила і блокувала масштабну схему ухилення від сплати податків та митних платежів до Держбюджету. Ділки імпортували дорогі комерційні товари під виглядом гуманітарної допомоги для малозабезпечених сімей, а також бійців ООС і мешканців районів, постраждалих від агресії РФ.

За попередніми підрахунками, внаслідок цих протиправних оборудок держава щомісяця недоотримувала митних платежів на десятки мільйонів гривень.

Оперативники спецслужби встановили, що організували оборудку мешканці Харківської та Рівненської областей. Для створення видимості міжнародної гуманітарної діяльності зловмисники зареєстрували у країнах Західної Європи низку фіктивних фірм-донорів, які нібито відправляли допомогу, а в Україні декілька фіктивних благодійних організацій-отримувачів.

Зловмисники ввозили товари з-за кордону, через митні пости на західному кордоні України. Під час їх переміщення по території країни відкривали опломбовані митниками вантажівки. Ділки розвантажували нові речі, серед яких, зокрема, був брендовий одяг, лікарські засоби, а заповнювали фури непотребом, щоб вага відповідала супровідним документам. Потім організатори знову опломбовували транспорт підробленими митними пломбами.

У межах окремих кримінальних проваджень правоохоронці провели 20 одночасних обшуків на території Рівненської та Харківської областей в офісних і складських приміщеннях благодійних організацій, а також за місцями мешкання фігурантів справи.

Вилучено:

понад 30 тонн товарів, не розмитнених у встановленому порядку;
оригінали митних документів;
печатки благодійних організацій та іноземних компаній;
обладнання для виготовлення підроблених митних пломб.
Триває досудове слідство.