Пандемія призвела до загострення корупції в усьому ЄС — Transparency International

Пандемія коронавірусу призвела до загострення корупції у всьому Європейському Союзі.

Про це свідчать дані опитування антикорупційної організації Transparency International.

Майже третина з понад 40 тисяч опитаних з усіх 27 країн ЄС вважають, що корупція в їхній країні посилюється, ще 44% респондентів переконані, що краще не стає.

За даними ТІ, громадяни розділилися в думках щодо того, в яких установах найбільші проблеми з корупцією. Так, в половині країн ЄС прем’єр-міністрів і членів парламенту вважають найбільш корумпованими, в іншій половині – керівників підприємств і банкірів. Натомість довіра до поліції, місцевої влади і судів високо в усьому регіоні.

Осередком корупції, за даними опитування, вважається сфера охорони здоров’я, що викликає особливе занепокоєння під час пандемії COVID-19. Так, 6% респондентів зізналися, що давали хабар за медичні послуги, 29% жителів ЄС використовували особисті зв’язки для отримання медичної допомоги.

«Під час кризи в сфері охорони здоров’я використання особистих зв’язків для доступу до суспільних послуг може бути настільки ж руйнівним, як і хабарі. Життя можуть бути втрачені, якщо залучені в мережу люди отримають вакцину від COVID-19 або пройдуть курс лікування раніше тих, хто цього більше потребує. Вкрай важливо, щоб уряди країн ЄС подвоїли зусилля для забезпечення справедливого і рівноправного відновлення після тривалої пандемії », – заявила голова Transparency International Делія Феррейра Рубіо.