Праві перемагають на регіональних виборах у Франції

У Франції почали підводити підсумки першого туру регіональних виборів.

Результат кандидатів «Національного об’єднання» Марін Ле Пен виявився слабшим, ніж очікувалося. В цілому по країні праві центристи «Ресубліканци» LR випереджають «Національне об’єднання» RN, зібравши 27,2% проти 19,3%. Третє правляча місце поки у Соціалістичної партії PS (17,6%), партія Президента «Вперед, Франція» LREM набрала не більше 11%.

Представниця правих Валері Пекресс, як і очікувалося, на першому місці в центральному регіоні Іль-де-Франс. Набравши 36,4%, вона далеко випередила кандидата «Національного об’єднання» Жордана Барделла з 13%. Головний фаворит Марін Ле Пен в приморському районі Альпи – Лазурний берег Тьєррі Маріані не зміг перемогти в першому турі і набрав рівно стільки ж, скільки його противник з LR Рено Мюзельє, а саме 35%. Оскільки в другому турі до представника республіканців, швидше за все, відійдуть 16,2%, набрані лівими, перспектива перемоги пана Маріані, тепер виглядає хиткою.

Вельми розчарована результатом першого туру, Марін Ле Пен звернулася до своїх прихильників і супротивників в прямому ефірі. Визнавши невдалі підсумки, вона поскаржилася, що це «дає оманливе враження про реальне співвідношення сил» у Франції, і закликала «вирвати перемогу» у другому турі.