Французькі ультраправі програють на виборах у двох ключових регіонах

За даними екзитполів, французькі ультраправі зазнали поразки від традиційних правих в двох ключових битвах на регіональних виборах у неділю, що завдало удару по президентським амбіціям Марін Ле Пен.

Південний регіон Прованс – Альпи – Лазурний берег вважався найбільш перспективним для ультраправого «Національного об’єднання».

Екзит-пол соціологічної служби IFOP показав, що ультраправі отримують 44,2 відсотка голосів у другому турі виборів в регіоні в порівнянні з 55,8 відсотка голосів у традиційних консерваторів.

Друге опитування, проведене компанією Opinionway, показало, що ультраправі отримують 45 відсотків голосів в порівнянні з 55 відсотками у їх суперників.

У північному регіоні О-де-Франс екзитполів показали, що правоцентристський список, очолюваний консерватором Ксав’є Бертраном, ще одним потенційним учасником президентських виборів, рухається до впевненої перемоги над ультраправими.

Високопоставлені консерватори заявляли, що високі результати правоцентристів по всій країні означають, що саме вони є рушійною силою змін, оскільки партія президента Еммануеля Макрона показала слабкі результати, згідно з екзит-полом.

«Ультраправі були зупинені на своєму шляху, і ми різко відкинули їх назад», – заявив Бертран своїм прихильникам через кілька хвилин після закриття виборчих дільниць.

«Цей результат дає мені сили для того, щоб домагатися участі в загальнонаціональному голосуванні», – додав він, маючи на увазі вибори в наступному році.

Якщо прогнози екзитполів підтвердяться, це викличе питання про те, наскільки успішною була стратегія Ле Пен щодо пом’якшення іміджу її антиімміграційної партії євроскептиків в спробі відвоювати голоси у традиційних ультраправих.

Проте, аналітики говорять, що явну невдачу Ле Пен і її партії в двох регіонах, не слід екстраполювати на президентські вибори наступного року.

Явка на виборах в 13 регіонах країни була дуже низькою. Виборці, як правило, не відчувають особливої ​​близькості з регіональними адміністраціями, які відповідають за сприяння економічному розвитку, транспорт і школи.