В Естонії через спеку зіпсувалися вакцина і ліки на 3 млн євро

В Естонії через спеку виявилися зіпсованими близько 100 тисяч вакцин від коронавіруса і різних медичних препаратів.

“Зіпсованими виявилися в тому числі 68 тисяч доз вакцини AstraZeneca вартістю понад 1 млн євро, що призначалися для пожертви іншим країнам”, – повідомив у вівторок журналістам міністр соціальних справ Танел Кийко.

Він назвав подію “дуже серйозним інцидентом”, але сказав, що “поки передчасно покладати на кого-небудь політичну відповідальність”.

За його словами, збій в роботі систем охолодження стався ще 22 червня. В холодильних приміщеннях, де повинна була підтримуватися температура не вище +8 градусів, вона піднялася до +15. Спеціальна система оповіщення з якихось причин не подала на сполох.

Керівництво департаменту здоров’я і міністерства дізналися про це лише тільки через три дні.

За словами Кийко, розслідуванням обставин того, що сталося займаються представники Департаменту здоров’я, держкомпанії Riigi Kinnisvara (RKAS), на балансі якої знаходиться будинок, де зберігалися вакцини, а також спеціальна комісія, скликана державним секретарем.

Високопоставлені чиновники не вірять в злий умисел, зазначив генеральний директор департаменту здоров’я Юллар Ланно (Ullar Lanno).

Якщо ж з’ясуються упущення в роботі чиновників Мінсоцдел, департаменту здоров’я та інших відомств, то “піде питання про відповідальність”, сказав Кийко.

100 тис. доз вакцин і різних лікарських препаратів загальною вартістю близько 3 млн євро складає приблизно половину від загального обсягу запасів, що зберігалися в будівлі департаменту здоров’я. Більшу частину вакцин Естонія збиралася подарувати країнам східного партнерства ЄС.