Конгресовий комітет прийняв правку щодо дії санкцій проти “Північного потоку-2”

Комітет Палати представників Конгресу США з питань асигнувань схвалив проект поправки, якою пропонується у 2022-му фінансовому році усунути звільнення від санкцій деяких осіб долучених до втілення проекту “Північний потік-2”, наданих виконавчою владою з міркувань національної безпеки.

Раніше цього року адміністрація США з міркувань національної безпеки надала звільнення від санкцій з “Північного потоку-2” для компанії Nord Stream AG та Маттіаса Варінга.

“Північний-потік-2″ – це політична зброя для підриву енергетичної безпеки Європи і негативно впливає на декілька східно-європейських, нордичних та балтійських країн а також Європейський парламент, і всі вони виступили проти цього трубопроводу”, – заявила Каптур у четвер, пише Голос Америки.

Відповідну правка внеситься до законопроекту щодо наступного бюджету.

На початку червня члени Комітету Палати представників Конгресу США звернулись до дежавного секретаря США Ентоні Блінкена із листом, у якому висловили “глибоке розчарування” з приводу зняття, на підставі національних інтересів США, обов’язкових санкцій з компанії Nord Stream 2 AG та її голови.

Раніше, адміністрація президента США Джо Байдена вирішила відмовитися від санкцій проти компанії-оператора “Північного потоку-2” – Nord Stream 2 AG і її керуючого директора Матіаса Варніга.

Президент США пояснив своє рішення не застосовувати санкції тим, що проєкт вже фактично добудований, а також небажанням зашкодити відносинам з Німеччиною.

Україна виступає проти “Північного потоку-2” і вважає, що умовою його запуску має бути деокупація українських територій і енергобезпека України.

“Північний потік 2” передбачає будівництво двох ниток газопроводу від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Проти проекту активно виступають США, які просувають в ЄС свій зріджений природний газ, а також Україна і ряд європейських країн. Вашингтон в грудні 2019 року ввів санкції проти газопроводу. У ФРН виступають за добудову газопроводу і відкидають односторонні екстериторіальні санкції США.