Кабмін спростив перевірку автівок в Україні

Міністерство цифрової трансформації повідомляє, що перевірити автівку в Україні стане простіше. На Єдиному державному вебпорталі відкритих даних стануть доступні VIN-коди зареєстрованих транспортних засобів.

“Відомості про транспортні засоби та їхніх власників https://bit.ly/3hdbuiu – найпопулярніший набір даних на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних. З серпня 2018 року його переглянули понад 440 тисяч разів, а завантажили понад 200 тисяч”, – вказано у повідомленні.

Раніше набір публікувався без VIN-кодів – унікального номера автомобіля, що складається з 17 цифр.

“З 1 липня Міністерство внутрішніх справ опублікувало набір даних разом із відомостями про VIN-код. Наразі доступна інформація про транспортні засоби, які були зареєстровані з 1 січня 2021 року, – понад 820 тисяч”, – сказано у повідомленні.

Підкреслюється, що у комбінації VIN-коду зашифрована інформація про виробника, характеристики автомобіля та рік його випуску. Вони використовуються в усьому світі за єдиним стандартом. Дані VIN-коду дозволяють:

  • ідентифікувати кожну машину у світі й отримати базову інформацію про неї;
  • перевірити справжність технічного паспорта, щоб шахраї не використовували підробні номери або документи;
  • дізнатися точну дату розмитнення авто;
  • зрозуміти точну кількість попередніх власників.

“Незабаром популярні сервіси перевірки авто інтегрують інформацію до своїх ресурсів. Цей процес займатиме лічені секунди”, – додали у Мінцифри.