Спецпредставник ОБСЄ в Україні Гайді Грау незабаром вийде з переговорів ТКГ

пеціальний представник нинішнього голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі (ТКГ) щодо Донбасу посол Гайді Грау незабаром вийде з переговорного процесу.

Про це повідомило агентству “Інтерфакс-Україна” близьке до переговорного процесу джерело.

“Заміна в ТКГ стосується ОБСЄ. Грау … Вона йде – це факт”, – повідомив у коментарі співрозмовник.

Він також звернув увагу на те, що на засіданні ТКГ, яке відбудеться 7 липня на рівні глав делегацій, “про вихід Гайді Грау може бути поки що офіційно не оголошено – або ж буде оголошено 21 липня”.

Про причини виходу посла Грау з Мінського процесу не повідомляється.

Як повідомило джерело, “наступника Грау вже визначено – і це не представник США, яка також входить до складу в ОБСЄ”.

Наразі агентство “Інтерфакс-Україна” не має офіційного підтвердження цієї інформації.

Посаду спеціального представника ОБСЄ в Україні та ТКГ швейцарський дипломат Гайді Грау обіймає з грудня 2019 року. Вона змінила австрійського дипломата Мартіна Зайдіка.

Раніше представник Донецька в ТКГ Сергій Гармаш написав на своїй сторінці у Facebook, що “на засіданні Тристоронньої контактної групи 7 липня очікується оголошення кадрової ротації “високого рівня”.

24 червня стало відомо про планову заміну двох координаторів ОБСЄ в переговорному процесі. Посаду координатора в політичній робочій групі обійняла французький дипломат, посол Франції в Росії з 2017 по 2019 рік Сільві-Аньєс Берманн, а в гуманітарній підгрупі – Шарлотта Реландер.