Кабмін рекомендував РНБО запровадити санкції проти сина Лукашенка

Кабінет міністрів України схвалив запровадження санкцій проти 52 громадян Білорусі, зокрема старшого сина диктатора Олександра Лукашенка Віктора.

Про це повідомляється на сайті уряду.

Кабмін пропонує запровадити санкції проти осіб, причетних до фальсифікації результатів президентських виборів у Білорусі, порушення прав людини, тортур, затримань, залякувань, репресій і придушення мирних протестів, згідно з рішеннями Ради ЄС. Очікується, що протягом місяця список санкцій передадуть на розгляд РНБО, що ухвалить остаточне рішення.

У списку санкцій, зокрема:

старший син Лукашенка Віктор, його радник з питань нацбезпеки і член Радбезу Білорусі;
глава адміністрації Лукашенка Ігор Сергеєнко;
прессекретарка Лукашенка Наталія Ейсмонт;
глава МВС Іван Кубраков;
глава Конституційного суду Петро Міклашевич;
глава ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина;
глава КДБ Іван Тертель;
глава Слідкому Іван Носкевич.

Масові протести в Білорусі почалися після фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня 2020 року на користь диктатора Олександра Лукашенка, який одноосібно керує країною з 1994 року, придушуючи опозицію і незалежні засоби масової інформації. Білоруси вимагають проведення нових і чесних виборів і звільнення політв’язнів. Силовики застосовували проти мирних протестувальників водомети, гумові кулі, сльозогінний газ і світлошумові гранати, жорстоко били їх.

Відомо про щонайменше вісім загиблих внаслідок протестів, десятки тисяч людей були затримані і утримувались у СІЗО в нелюдських умовах. Станом на 8 липня, 546 людей в Білорусі визнано політв’язнями.