G-20 попереджає про ризики для світової економіки через нові штампи COVID-19

Відновлення світової економіки знаходиться під загрозою через зростання числа нових штамів коронавіруса і недостатнього доступу до вакцин в країнах, що розвиваються. Про це заявили міністри фінансів 20 найбільших економік світу.

Збори «Великої двадцятки» в італійській Венеції стали першим зборами міністрів фінансів в очному форматі з початку пандемії. Учасники зустрічі також підтримали дії, спрямовані на недопущення переведення прибутків міжнародних компаній в зони з низьким рівнем оподаткування.

Це відкриває можливість для остаточного затвердження нової глобальної мінімальної ставки корпоративного податку в розмірі 15% на саміті лідерів «Великої двадцятки», який пройде в Римі в жовтні. Це може окупити сотні мільярдів доларів, витрачених національними центробанками, що зазнають труднощі в умовах кризи, пов’язаного з пандемією COVID-19.

У заключному комюніке йдеться, що глобальні економічні перспективи покращилися після квітневих переговорів G-20 завдяки кампаніям вакцинації і пакетам економічної підтримки, проте міністри визнали крихкість відновлення перед обличчям нових штамів, таких як швидко поширюється «Дельта».

«Відновлення характеризується великими розбіжностями між країнами і всередині країн і як і раніше схильна ризикам нового зниження, зокрема, через поширення нових штамів вірусу COVID-19 і різні темпи вакцинації», – йдеться в комюніке, – Ми підтверджуємо нашу рішучість використовувати все доступні інструменти до тих пір, поки це необхідно для усунення несприятливих наслідків COVID-19».

Комюніке, в якому наголошується на необхідності підтримки «справедливого міжнародного обміну» вакцинами, не пропонує конкретних заходів, визнаючи рекомендацію про виділення 50 мільярдів доларів на фінансування нових вакцин Міжнародним валютним фондом, Світовим банком, Всесвітньою організацією охорони здоров’я та Світовою організацією торгівлі.