В Молдові відбуваються дострокові парламентські вибори

Дострокові парламентські вибори почалися в Молдові в неділю, 11 липня.

О 07:00 відкрилися дві тисячі виборчих дільниць на території країни, зокрема 41 дільниця на правому березі Дністра.

Ще 150 дільниць для голосування відкриють у 36 країнах для громадян Молдови, які зараз за кордоном. Усі дільниці будуть відкритими до 21:00.

У виборах можуть узяти участь майже 3,3 млн виборців.

Під час виборів належить обрати 101 депутата парламенту на чотирирічний термін. Вибори проходять за пропорційною виборчою системою – за партійними списками в єдиному виборчому окрузі.

За депутатські мандати борються 20 партій, два блоки й один незалежний кандидат. На 101 депутатський мандат претендує 1791 кандидат. Кожне політичне формування має право внести до свого списку не більше 103 кандидатів.

Інтрига виборів полягає в тому, чи зможе президент Мая Санду зміцнити свою владу – отримати парламентську більшість і сформувати уряд самостійно, без створення коаліцій з іншими партіями. Як альтернатива – реванш Партії соціалістів на чолі з екс-президентом Ігорем Додоном. Згідно з опитуваннями, п’ятивідсотковий бар’єр для проходження в парламент можуть подолати ще дві-три партії, але їх результати залежать від того, скільки отримають два основних конкуренти.

Спостерігати за виборами Центрвиборчком Молдови акредитував більше 2400 спостерігачів, зокрема – більш як 600 міжнародних спостерігачів. Сама представницька Місія спостерігачів по лінії Міжпарламентської асамблеї СНД налічує 170 осіб.

28 квітня президент Молдови Мая Санду підписала указ про розпуск парламенту і призначила дату дострокових виборів. Це стало можливим після того, як Конституційний суд Молдови скасував режим надзвичайного стану, який парламент увів у зв’язку з пандемією коронавірусу.