Протасевич: “протести у Білорусі організували Telegram-канали”

Вуличні протести в Білорусі після президентських виборів, що відбулися в серпні 2020 року, були нібито “організовані Telegram-каналами”.

Про це в інтерв’ю литовському виданню Respublika заявив один із засновників Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич.

“Протести організували і координували Telegram-канали. Саме вони були тим справжнім лідером, який вивів людей на вулиці”, — заявив він.

В даний час, за словами Протасевича, білоруська опозиція, що піднялася на цій протестній хвилі, втратила курс. “Коли стало зрозуміло, що наявними засобами (президента Олександра) Лукашенко повалити не вдасться, а протести видихнули, (в рядах опозиції) почалася внутрішня боротьба. Сьогодні білоруська опозиція бореться не за зміни в країні, а за гроші, тим самим фактично вбиває сама себе”, — стверджував він.

Протасевич вважає, що застосовуючи політику санкцій проти Мінська, ЄС, можливо, того не бажаючи, підштовхує Білорусь на більш тісні зв’язки з Росією. “Санкції не тільки погіршують економічне становище Білорусі, але і стимулюють її інтеграцію з Росією. На Заході, кажучи про нові заходи впливу на Білорусь, цього не розуміють або не хочуть зрозуміти”, — міркував блогер.

23 травня Протасевич був затриманий в Мінську після того, як літак авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса, скоїв екстрену посадку в аеропорту столиці Білорусі через повідомлення про нібито наявність на борту вибухового пристрою. Після посадки і перевірки фахівці інформацію про бомбу не підтвердили. На борту літака перебував розшукуваний владою як один із засновників Telegram-каналу Nexta Протасевич. Його затримали співробітники правоохоронних органів. Також була затримана росіянка Софія Сапега, яка летіла даними рейсом. В той же день ввечері літак вилетів з Мінська і незабаром приземлився у Вільнюсі.

В кінці червня Протасевич був переведений із СІЗО під домашній арешт.