Португалія відкриває свої кордони для всіх типів подорожей українців

Португалія з 26 липня відкриє свої кордони для всіх типів подорожей українців, відповідно до рекомендацій Ради ЄС.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Про якісь вимоги до в’їзду українців він не уточнив. Водночас порадив перед купівлею квитків перевіряти всі умови в’їзду до країн на інтерактивній мапі МОЗ.

Так, відповідно до оновленої 25 липня там інформації, влада Португалії дозволила тимчасово в’їжджати громадянам України 23 липня. Дозвіл діятиме наразі до 8 серпня, але рішення можуть переглянути в будь-який момент.

Водночас залишатиметься чинною вимога про надання результатів ПЛР-тесту, зробленого протягом не більше ніж за 72 години до подання документа. Або результату тесту на антитіла, зробленого в період не більше ніж за 48 годин до подання довідки.

Також приїхати до Португалії можна з будь-якою метою подорожуючим, які мають дійсний європейський (виданий в будь-якій країні ЄС) «ковід-сертифікат» (в паперовому або в електронному форматі).

На Мадейру та на Азорські острови в’їзд дозволений для громадян України з будь-якою метою, в том числі дозволені туристичні подорожі по безвізу, зазначають у МОЗ.

15 липня через сприятливу епідемічну ситуацію ЄС вніс Україну до «зеленого списку» країн. Це означає, що країнам ЄС рекомендували скасувати заборону на необов’язкові поїздки з України, зокрема з туристичною метою. Проте остаточне рішення кожна держава ухвалює самостійно. Також країни самі встановлюють правила в’їзду.

Кордони для українських туристів уже вирішили відкрити зокрема Литва, Латвія, Естонія, Німеччина, Нідерланди, Австрія, Словаччина, Фінляндія, Бельгія, Данія, Словенія, Франція та Швеція.

Однак слід пам’ятати, що у ЄС «зелений список» регулярно переглядають, тому ці норми часто змінюються. Наприклад, необов’язкові поїздки для українців в Естонію та Литву поки що заплановані лише до 25 липня (із можливим продовженням).