У Білорусі порушили 4,2 тис. кримінальних справ, пов’язаних з екстремізмом і тероризмом

Понад 4,2 тис. кримінальних справ, пов’язаних з екстремізмом і тероризмом, порушено прокуратурою Білорусі за останній рік, з них 704 справи вже розглянуті в судах.

Про це повідомив у понеділок Генеральний прокурор Андрій Швед за підсумками зустрічі з президентом країни Олександром Лукашенком.

“На сьогоднішній день порушено понад 4 200 кримінальних справ, пов’язаних з цими антигромадськими проявами. До судів вже направлено 803 кримінальні справи відносно 1 116 осіб, розглянуто 704 кримінальні справи відносно 955 осіб”, – наводить агентство БелТА слова генпрокурора.

Він пояснив, що фігуранти таких справ, як правило, притягуються до суворої відповідальності. “Це пов’язано в тому числі і з реалізацією принципу невідворотності відповідальності”, – додав генеральний прокурор Білорусі.

Він запевнив, що працівники прокуратури вживають необхідних заходів для розшуку всіх осіб, які вчинили злочини екстремістської спрямованості. В ході зустрічі з президентом країни Швед доповів про розслідування кримінальних справ, пов’язаних зі спробою державного перевороту в Білорусі в минулому році. “Слідство ведеться об’єктивно, повно, неупереджено”, – сказав Швед.

У Білорусі 9 серпня минулого року відбулися президентські вибори, на яких, згідно з офіційними даними ЦВК, перемогу здобув чинний президент Олександр Лукашенко. Друге місце посіла представник опозиції Світлана Тихановська, яка не визнала результатів виборів і залишила країну. Після підведення підсумків голосування в Республіці почалися масові акції протесту, які в перші дні вилилися в зіткнення зі співробітниками органів правопорядку. Досі правоохоронні структури проводять затримання підозрюваних в участі в несанкціонованих акціях.