Байден підписав закон про фінансування охорони комплексу Конгресу США

Президент США Джо Байден підписав в п’ятницю закон, який передбачає виділення федеральних коштів в розмірі $ 2,1 млрд, які підуть на охорону комплексу Конгресу, а також програму переїзду афганців, які допомагали американському контингенту під час операції в Афганістані.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Білого дому. Раніше документ був схвалений обома палатами законодавчого органу США.

“Президент підписав закон “Про додаткові асигнування на надзвичайні заходи безпеки”, який стосується додаткового екстреного фінансування в 2021 фінансовому році на усунення наслідків заколоту 6 січня, на пов’язані з виведенням військ США з Афганістану потреби і витрати комплексу Капітолію через пандемію COVID-19″, – наголошується в документі.

Законом передбачено виділення $ 521 млн на покриття витрат Національної гвардії США, підрозділи якої забезпечували безпеку навколо будівлі Конгресу після заворушень 6 січня. $ 300 млн відведено на модернізацію інфраструктури, в тому числі на установку нових камер відеоспостереження, $ 70 млн торкнеться зарплат і загальних витрат поліції Капітолію.

Пентагону виділять $ 500 млн на проведення евакуації і тимчасове розміщення афганців. Згідно з даними західних ЗМІ, близько 18 тис. таких осіб, надавали сприяння американським військам, в тому числі в якості перекладачів, і ще приблизно 53 тис. членів їх сімей сподіваються отримати імміграційні візи в США. Держдепартаменту виділять 600 млн доларів, які підуть і на обробку візових запитів.

Раніше з ініціативи демократів був створений спецкомітет з розслідування штурму Капітолію. Республіканці критикують склад нової структури, де 8 з 13 місць займають демократи, і звинувачують опонентів у упередженості в питанні затвердження кандидатур.

6 січня прихильники президента США Дональда Трампа увірвалися в будівлю Конгресу, щоб перешкодити затвердженню підсумків виборів глави держави, перемогу на яких здобув демократ Байден.