Мін’юст США пообіцяв стати на захист тих, хто звертається по аборт у Техасі

В Міністерстві юстиції Сполучених Штатів заявили, що не терпітимуть насильства щодо тих, хто хоче зробити аборт у Техасі.

Цього місяця у штаті вступив у дію закон, який забороняє переривати вагітність після того, як медики виявлять серцебиття плоду. Зазвичай це відбувається на шостому тижні – до того, як багато жінок дізнаються про свою вагітність. За законом, позови проти тих, хто сприяв у наданні абортів, можуть подавати приватні особи.

Тепер у Мін’юсті США шукають шляхи, аби оскаржити новий закон Техасу. Одним із варіантів може бути захист прав тих, хто бажає здійснити аборт, через федеральний закон “Свободи доступу до клінік”. Згідно з ним у США заборонено перешкоджання чи залякування людей, що звертаються по надання репродуктивних послуг.

“Ми не толеруватимемо насильства проти тих, хто звертається або надає репродуктивні послуги”, – заявив генпрокурор та очільник Мін’юсту США Меррік Гарланд.

Водночас у місті Портленд, штат Орегон, збираються проголосувати за заборону чиновникам на робочі поїздки до Техасу, а також за припинення торгівлі з Техасом, передає The Hill.

“Міська рада Портленда підтримує людей, які одного дня можуть зіткнутися зі складними рішеннями щодо вагітності. Ми поважаємо їх право приймати найкраще рішення для себе”, – йдеться у заяві міського голови Портленда Теда Віллера.

Минулого тижня Верховний суд США вирішив залишити в силі контраверсійний закон Техасу. П’ятьма голосами “за” і чотирима “проти” судді відхилили апеляцію, що мала на меті заблокувати закон про аборти.