Генсек ООН висловив надію на продовження мандата місії в Афганістані

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш сподівається на продовження мандата місії Всесвітньої організації в Афганістані, що дасть можливість привести його у відповідність з мінливими умовами.

“Я вважаю, що неможливо з урахуванням тієї непередбачуваності, яка є зараз, сформувати новий мандат місії в Афганістані. Сподіваюся, консенсус буде досягнутий з технічного продовження на короткий період, а це дасть час для того, щоб краще зрозуміти ситуацію в Афганістані і майбутню роль місії”, – сказав він у п’ятницю на прес-конференції.

Гутерріш при цьому зазначив, що документ неминуче зазнає ряд змін. “Продовження чинного мандата дасть нам час і можливість опрацювати деталі нового. Він неминуче буде відрізнятися від попереднього, від чинного мандата”, – пояснив генсек.

Голосування щодо резолюції, яка тимчасово продовжує мандат місії в Афганістані, відбудеться 16 вересня. Секретаріат ООН неодноразово підкреслював необхідність продовження роботи в країні, але деякі співробітники скаржилися на погрози з боку радикального руху “Талібан” і висловлювали сумніви щодо того, чи зможуть вони виконувати свої функції в таких умовах.

Гутерріш заявив, що діалог з рухом “Талібан” необхідний для того, щоб продовжувати гуманітарну підтримку Афганістану.

“Діалог з “Талібаном” абсолютно необхідний. Взаємодія необхідна, але наш пріоритет-це гуманітарна підтримка”, – сказав він. Гутерріш попередив, що в іншому випадку країну чекає економічна і гуманітарна катастрофа.

“Я наполягав на тому, що є ряд питань, з яких ми всі (міжнародне співтовариство) згодні. Дуже важливо, щоб всі направляли єдиний сигнал, – зазначив генсек ООН. – Ми хочемо, щоб афганці жили в мирі і не відчували більш серйозних страждань. Хочемо, щоб афганський уряд був інклюзивним, що представляє різні категорії населення”. За його словами, Афганістан не повинен знову стати притулком для терористів.

Гутерріш висловив надію на те, що країна буде відігравати конструктивну роль у міжнародних відносинах. “Важливо, щоб при різних стратегіях і формах контактів всі країни могли донести такий сигнал і взаємодіяти з “Талібаном” ефективним чином”, – заявив він. “Ми прийшли до рішення, що наш обов’язок-взаємодіяти з “Талібаном” щодо створення умов для можливої [доставки] гуманітарної допомоги в усі райони і для врахування наших занепокоєнь у сфері прав жінок і дівчаток”, – сказав Гутерріш.

Терористична загроза
Гутерріш, відповідаючи на питання про те, як він оцінює ситуацію з терористичною загрозою на планеті напередодні 20-ї річниці терактів 11 вересня, заявив, що перемога радикального руху “Талібан” в Афганістані може стати стимулюючим фактором для екстремістських угруповань в різних частинах світу.

“Я дуже стурбований тим, що ми бачимо в різних частинах світу. Той факт, що в Афганістані таліби змогли перемогти, може стати стимулом для угруповань, не пов’язаних з “Талібаном”, в інших частинах світу. Я не хочу сказати, що у них є якась схожість з талібами. Ми бачили, що деякі з них вітали “Талібан” і демонстрували великий ентузіазм”, – зазначив він.

Після закінчення операції США в Афганістані і виведення звідти військ коаліції рух “Талібан” розвернув наступ і до 6 вересня заявив про встановлення контролю над усією територією країни. До 8 вересня таліби сформували тимчасовий уряд, до якого увійшли тільки їх представники.