Вчені описали людей із суперімунітетом проти COVID-19

У людей, які перехворіли на COVID-19 торік, а потім зробили щеплення вакциною Pfizer або Moderna, розвивається “надлюдський” імунітет проти інфекції. Про це йдеться на сайті NPR.

Такий імунітет називають “гібридним”.

“У цілому, гібридний імунітет до SARS-CoV-2 здається вражаюче сильним”, – йдеться в журналі.

Зазначається, організми таких людей виробляють високі рівні антитіл, а також антитіла з великою “гнучкістю”, здатні нейтралізувати багато варіантів коронавірусу.

Зокрема, група вірусологів під керівництвом Пола Беніаса з Університету Рокфеллера виявила, що антитіла у таких людей здатні нейтралізувати всі шість найсильніших варіантів коронавірусу, включаючи Дельту і Бету.

“Їхні антитіла були здатні навіть деактивувати псевдовірус, спеціально “сконструйований” для високої стійкості до нейтралізації: він містив 20 мутацій, які запобігають ефективне зв’язування з ним антитіл до SARS-CoV-2. Антитіла тільки вакцинованих або тільки перехворілих” були по суті марні проти цього мутантного вірусу, але антитіла у людей з гібридним імунітетом могли його нейтралізувати”, – зазначають дослідники.

Також імунологи з Пенсільванського університету стверджують, що люди, які отримали дві дози вакцини, також починають виробляти гнучкі антитіла.