Депутати Європарламенту висунули Навального на премію Сахарова

Депутати Європарламенту (ЄП) з групи “Оновлення Європи” висунули у вівторок, 14 вересня, відомого російського опозиціонера і борця з корупцією Олексія Навального кандидатом на здобуття Премії імені Андрія Сахарова “За свободу думки” за 2021 рік.

“Олексій Навальний бореться за все те, за що виступає по всьому світу Євросоюз – за демократію і верховенства права, правду і свободу – ті речі, які ми занадто часто сприймаємо як належне, але в його власній країні – путінської Росії – ця боротьба ледь не коштувала йому життя”, – заявив учасник групи “Оновлення Європи” колишній прем’єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт.

За слова євродепутата, “Навальний став справжнім символом гноблення в Росії, його підтримують багато росіян, які бояться висловити свою думку і заслуговують на підтримку з боку ЄС”.

У повідомленні, викладеному на сайті групи “Оновлення Європи”, також підкреслюється, що вибір кандидатури Олексія Навального на премію Сахарова – “потужний сигнал” з боку цієї групи депутатів ЄП.

“Навальний – найбільш кричущий символ авторитарних ексцесів російського режиму і порушень свободи слова”, – підкреслюється в документі.

У повідомленні наголошується, що Навальний придбав міжнародну популярність, організовуючи демонстрації і балотуючись на пост президента, щоб відстоювати реформи проти корупції в Росії, президента Росії Володимира Путіна і путінського уряду. Навального описують як “людину, яку Володимир Путін боїться найбільше”.