Комітет міністрів Ради Європи знову закликав Росію звільнити Навального

Комітет міністрів Ради Європи закликав владу Росії звільнити Олексія Навального, а також виплатити компенсації заявникам по ряду справ, зокрема, у “справі ЮКОСа”.

Положення національного законодавства не може служити виправданням порушення зобов’язань, що випливають з міжнародних договорів “, – підкреслив комітет міністрів Ради Європи.

Комітет міністрів Ради Європи 14-16 вересня провів щоквартальне засідання, присвячене нагляду за виконанням постанов і рішень ЄСПЛ. Розглянуто стан десятків справ, які стосуються 20 держав-членів Ради Європи. Шість з розглянутих справ стосуються Росії, повідомило “Міжнародне французьке радіо”.

Йдеться зокрема про “справу Кировлеса” (“Навального і Офіцерів проти РФ”) і справу” Навальний проти РФ” (“справа Ів Роше”). За цими двома справами ЄСПЛ постановив, що заявників засудили в Росії “за дії, відрізнити від звичайної комерційної діяльності” на підставі “довільних” і “явно необгрунтованих” судових рішень.

На засіданні міністрів Ради Європи обговорювалося і справа “Нафтова компанія ЮКОС проти РФ”. Комітет міністрів РЄ нагадав, що Росія не виконала постанову ЄСПЛ.

Суд у Страсбурзі зобов’язав Росію виплатити позивачам компенсацію матеріального збитку в 1 866 104 634 евро і 300 тисяч євро витрат і судових витрат. Комітет міністрів підкреслив, що “положення національного законодавства не можуть служити виправданням порушення зобов’язань, що випливають з міжнародних договорів, які держава вирішила ратифікувати”. Комітет міністрів закликав Росію надати план по виплаті компенсацій, включаючи терміни виплат.

Комітет міністрів РЄ нагадав про інших невиконаних Росією постановах ЄСПЛ. Наприклад, за постановою ЄСПЛ від 31 січня 2019 року, Росія повинна була виплатити за три місяці 10 млн євро з міждержавної скарзі Грузії в зв’язку з видворенням грузинських громадян в 2006 році. До сих пір нічого не виплачено, констатує наглядовий орган.

Комітет також висловився щодо справи “Хашиєв, Акаєв і інші проти РФ”, яке стосується вбивств і насильницьких зникнень під час контртерористичних операцій в Чечні і сусідніх регіонах. З 650 осіб, що значаться в позовній списку зниклих без вести в 1999-2006 рр., знайдені тільки двоє. Комітет також висловився щодо справи “Пічугін (група Кляхіна) проти РФ”, закликавши владу РФ терміново знайти альтернативні способи забезпечити захист прав заявника, гарантованих Конвенцією.

Росія є членом Ради Європи і ратифікувала Європейську конвенцію з прав людини, взявши на себе зобов’язання виконувати рішення ЄСПЛ. Однак в грудні минулого року в Росії був закріплений пріоритет Конституції над міжнародним правом, йдеться в публікації.