Байден запропонував Макрону обговорити відмову Австралії від угоди з підводних човнів

Американський лідер Джо Байден запропонував президенту Франції Еммануелю Макрону провести телефонні переговори після того, як Канберра розірвала контракт з підводних човнів з компанією Naval Group, повідомив офіційний представник французького уряду Габріель Атталь.

“Телефонна розмова відбудеться в найближчі дні”, – заявив він в ефірі телеканалу BFMTV.

Цього тижня прем’єр Великобританії Борис Джонсон, президент США Джо Байден і прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон оголосили про створення нового партнерства AUKUS у сфері оборони і безпеки. Першою ініціативою стане створення атомних субмарин для австралійського військово-морського флоту. Для цього Канберра відмовилася від угоди з Францією на придбання неатомних підводних човнів майже на 66 мільярдів доларів.

Глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан назвав рішення Австралії “ударом в спину”, зазначивши, що він “в гніві”. У п’ятницю Франція вперше в історії відкликала для консультацій послів у США та Австралії.

Офіційний представник Ради національної безпеки Білого дому Емілі Хорн зазначила при цьому, що адміністрація США підтримує тісний контакт з французькою владою і має намір присвятити найближчі дні врегулюванню розбіжностей.