Президент УАФ Андрій Павелко взяв участь у засіданні Виконкому УЄФА в Кишиневі

У межах саміту було прийнято заяву стосовно ініціативи проводити чемпіонат світу кожні два роки, повідомляє сайт УЄФА.

Заява УЄФА щодо пропозиції проводити ЧС кожні два роки

Із питань впливу й наслідків потенційних радикальних кроків потрібні не публічні заяви, а ґрунтовні консультації.

У травні 2021 року Конгрес ФІФА доручив адміністрації ФІФА вивчити реалістичність проведення чоловічого й жіночого чемпіонатів світу кожні два роки.

УЄФА вважає, що слово «реалістичність» включає в себе всі ефекти й наслідки, а також усі аспекти, що стосуються:

  • календаря, формату та схеми відбору до фінальної стадії, а також попередніх турнірів;
  • впливу на турніри для клубів і збірних, їхніх спортивних та комерційних можливостей;
  • впливу на фізичне й психічне здоров’я футболістів;
  • впливу на вболівальників, їхнє бажання частіше бачити турніри подібного масштабу, їхньої здатності до частих подорожей у довгостроковій перспективі;
  • впливу на футбольну екосистему в широкому сенсі, під чим ми маємо на увазі вивчення балансу можливостей розвитку збірних кожної з 211-ти національних асоціацій ФІФА при настільки різкому сценарії змін;
  • впливу більш частих фінальних стадій чемпіонату світу на значимість і привабливість цієї події та бренду;
  • впливу на інші важливі сторони футболу, як, наприклад, турніри для жінок, які перебувають на стадії бурхливого зростання, що вимагає підвищеної представленості й ексклюзивної платформи;
  • впливу на юнацькі турніри, які мають мінімальний комерційний потенціал, але відіграють найважливішу роль у розвитку молодих талантів;
  • впливу на систему світового спорту й поваги до єдиної позиції, з якої футбол як найпопулярніший вид спорту повинен ставитися до своєї представленості й використання себе іншими видами спорту.

comЧекаючи детальних результатів досліджень на замовлення Конгресу ФІФА, яке охопить усі згадані галузі, УЄФА визнає, що ФІФА представила пропозицію, що має на увазі подвоєння числа фінальних турнірів чемпіонату світу з футболу з 2028 року, а також фінальних турнірів Кубку конфедерацій з 2025 року, у поєднанні з масштабною реструктуризацією дат, відведених у міжнародному календарі під матчі збірних, що регулярно проводяться всіма 211 асоціаціями ФІФА.

Ми вдячні за увагу, яку приділяють чемпіонату Європи, і пропоновану подвійну частоту проведення його фінальної стадії, але вважаємо за краще підходити до такого серйозного питання комплексно, а не спекулятивно.

УЄФА розчарований прийнятим підходом, згідно з яким проєкти радикальних реформ спочатку оприлюднюються й відкрито просуваються, перш ніж усі зацікавлені сторони отримують можливість участі в будь-якому консультаційному процесі.

З оголошених планом пов’язані реальні небезпеки:

  • зниження значущості світової футбольного події №1, адже проведення турніру раз на чотири роки додавало йому таємничості, на якій виросли покоління уболівальників;
  • розмиття спортивних можливостей для слабших національних команд через заміну регулярних матчів фінальними змаганнями;
  • ризик для довгострокового здоров’я гравців, які змушені щорічно брати участь у літніх змаганнях високого рівня інтенсивності замість більш тривалих перерв для відновлення сил у вільні роки;
  • ризик для майбутнього жіночих турнірів, що будуть позбавлені ексклюзивних слотів і потраплять у тінь частих топових чоловічих турнірів.

Це лише деякі з серйозних побоювань, які викликані пропозицією ФІФА, і тільки необґрунтованими рекламними слоганами про передбачувані плюси більш щільного календаря для фінальних турнірів цю стурбованість не розвієш.

УЄФА вважає, що майбутнє міжнародного календаря повинно вироблятися в рамках повноцінного консультаційного процесу та обміну думками між ФІФА, конфедераціями й причетними до організації турнірів сторонами, а почати треба із позначення очевидних проблем і пошуку рішень. Робити це треба в рамках дебатів, беручи до уваги інтереси футболу та легітимні точки зору різних сторін.

На даному етапі в рамках шанобливого ставлення до процесу консультацій із залученими сторонами, який повинен проводитися неупереджено, слід утриматися від пропагандистських кампаній, спрямованих на рекламу односторонніх концепцій, подробиць яких ніхто не бачив і які можуть мати великі й часто несподівані наслідки.

14 вересня УЄФА й 55 європейських асоціацій попросили ФІФА організувати спеціальну зустріч, щоб отримати можливість озвучити стурбованість впливом таких планів. УЄФА й 55 європейських асоціацій досі не отримали від ФІФА відповіді на цей запит.

Про участь у саміті розповів президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко: «Сьогодні взяв участь у роботі Виконкому УЄФА, засідання якого відбулося в Кишиневі. Разом із колегами заслухали звіти комітетів УЄФА про проведену роботу й фінансовий звіт організації, затвердили регламенти Ліги націй-2022/2023 й відбірного турніру чемпіонату світу з футзалу-2024, обговорили Конвенцію УЄФА про майбутнє європейського футболу. Крім того, виконком зробив заяву щодо ініціативи проведення чемпіонату світу з футболу раз на два роки, адже така пропозиція потребує дуже ретельного аналізу та консультацій.

У контексті останніх подій також обговорили ситуацію, що склалася з так званою «Суперлігою». Вдячний усім європейським колегам, а насамперед президенту УЄФА Александеру Чеферіну, за чітку та єдину позицію щодо цього питання, яка засуджує будь-які дії, спрямовані на розкол європейської футбольної спільноти й загрожує позитивним надбанням багаторічної спільної роботи з розвитку футболу. Також дякую футбольним легендам України Олегу Блохіну, Ігорю Бєланову, Олегу Протасову, Анатолію Демяненку та Олексію Михайличенку за підтримку в цьому контексті позиції УЄФА та Александера Чеферіна, яку вони висловили президенту союзу в спільному листі.

Під час зустрічі в Кишиневі мав нагоду особисто передати слова підтримки від наших легенд і привітати Александера з відзнакою World Football Summit і визнанням кращим керівником за успішне проведення Євро-2020 в умовах пандемії та активну позицію в боротьбі із Суперлігою. Команда УЄФА як ніколи сильна у своїй єдності!»