Палата представників США схвалила санкції проти “Північного потоку-2”

Палата представників США, контрольована демократами, погодилася додати до проєкту оборонного бюджету США санкції проти «Північного потоку-2», що може поставити під загрозу угоду, досягнуту між адміністрацією Джо Байдена і Німеччиною в липні.

22 вересня Палата представників одноголосно проголосувала за пакет поправок до оборонного бюджету США (NDAA – National Defense Authorization Act), включаючи законодавство про санкції. Очікується, що Палата представників проголосує за NDAA 23 вересня. Законопроєкт все одно потребує схвалення в Сенаті і підпису президента Джо Байдена, щоб стати законом.

У травні Байден погодився скасувати санкції, введені Конгресом щодо трубопроводу, в спробі налагодити відносини з Німеччиною, яка підтримала будівництво «Північного потоку-2». Цей крок відкрив двері до завершення будівництва трубопроводу на початку цього місяця.

Рішення викликало негативну реакцію серед законодавців з обох сторін, спонукавши їх представити новий закон, який, по суті, скасовує це рішення.

Передбачувані санкції можуть стосуватися юридичних та фізичних осіб, що беруть участь в будівництві газопроводу «Північний потік-2», в тому числі сертифікуючих проєкт.

10 червня компанія-оператор газопроводу Nord Stream 2 AG заявила про завершення будівництва морської частини першої нитки цього газогону з загалом двох. Це означає, що він може бути відносно ближчим часом бути запущеним в експлуатацію.

Росія, а також прихильники газопроводу, що прокладається дном Балтійського моря в обхід України й інших транзитних держав, у Німеччині й кількох інших країнах Європи називають його виключно комерційним проєктом. Україна, США, низка інших країн Євросоюзу і керівництво ЄС заявляють, що цей проєкт суто політичний і не має економічного обґрунтування.

США і Німеччина після досягнення домовленостей про умови завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2» опублікували 21 липня спільну заяву, яка містить обіцянки Україні. Документ має назву «Спільна заява США і Німеччини на підтримку України, європейської енергетичної безпеки і наших кліматичних цілей».

США і Німеччина також вважають, що в інтересах України і Європи продовжити транзит російського газу через Україну після 2024 року, коли закінчується термін чинної угоди про цей транзит. Німеччина зобов’язується використовувати всі доступні засоби впливу, щоб уможливити продовження угоди з Росією про транзит газу через Україну на термін іще до 10 років і призначити для цієї мети спеціального представника. Переговори щодо цього питання повинні розпочатися якомога швидше, але не пізніше ніж 1 вересня.