Боррель: ЄС повинен мати можливість розміщувати збройні сили незалежно від США і НАТО

Євросоюз повинен мати можливість діяти самостійно і розміщувати збройні сили незалежно від США і НАТО.

Про це в четвер заявив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель в інтерв’ю службі суспільного мовлення (PBS).

“У нас повинна бути можливість розміщення військ в тій же манері, в якій це роблять американці. Ми повинні бути здатні діяти самостійно в тих ситуаціях, де неможливе втручання США і НАТО”, – сказав Боррель.

Він також зазначив, що посилення Європи не повинно викликати занепокоєння у НАТО. “Чим сильніша буде Європа, тим сильніше буде НАТО, оскільки ми є її частиною. Військові можливості Європи – це доповнення для НАТО, а не альтернатива йому”, – підкреслив Боррель.

Як приклад успішної операції Збройних сил США він навів евакуацію з аеропорту Кабула. “Завдяки вам, вашим військам і вашим військовим стало можливим забезпечити безпеку аеропорту Кабула”, – сказав він.

Раніше Боррель повідомив, що на неформальній зустрічі міністрів оборони ЄС, що відбулася в Любляні 2 вересня, обговорювалася концепція нової системи оборони співтовариства і плани створення сил швидкого реагування Євросоюзу. За його словами, перші практичні рішення будуть прийняті в жовтні-листопаді в рамках підготовки нової європейської концепції з безпеки “стратегічний компас ЄС”. Затвердження цієї стратегії, а з нею і планів створення сил швидкого реагування ЄС, має відбутися в березні 2022 року. Він підкреслив, що мова йде про угруповання чисельністю близько 5 тис. осіб.