Польща розмістить 250 американських танків Abrams на сході країни

Влада Польщі вирішила розмістити 250 американських танків Abrams на сході країни.

Про це заявив у четвер в ефірі Польського радіо Міністр оборони Республіки Маріуш Блащак.

Розповідаючи про плани оснащення польської армії, глава оборонного відомства сказав, що у республіки будуть “250 найсучасніших танків, які будуть дислоковані на сході країни”.

Раніше повідомлялося, що нових танків вистачить для оснащення чотирьох танкових батальйонів. Вони встануть на озброєння нової 18 дивізії. Загальна сума, виділена на реалізацію програми придбання танків, налічує 23 млрд 300 млн злотих ($6 млрд). Програма, крім самих танків, включає логістичний пакет, навчання, розвиток інфраструктури та озброєння.

Основний бойовий танк (ОБТ) M1A2SEPv3 – найбільш сучасна модифікація танка Abrams, яка була вперше представлена в 2018 році. У порівнянні з раніше розробленими варіантами бойової машини вона отримала новий багатоцільовий снаряд AMP і поліпшену електроніку.

Польща розробляє програму придбання нових танків з 2017 року. Нові танки повинні частково замінити стоять на озброєнні польських збройних сил 384 танки Т-72 і 232 РТ-91 Twardy. На озброєнні польської армії є також 126 танків Leopard у версії 2A4 і 105 машин у версії 2A5. Польський уряд вирішив оновити старі версії 2A4 до версії 2PL. Загальна сума цього контракту становить 3,29 млрд злотих ($0,8 млрд), і згідно з поточним планом він повинен бути реалізований до 2023 року.