Юлія Тимошенко вимагає реальної боротьби з олігархами, а не фейкових вистав

Фракція «Батьківщина» виступає за реальну боротьбу проти олігархів і категорично проти шоу, в результаті якого не постраждає жоден олігарх.

На цьому наголосила Голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко під час брифінгу в парламенті.

«Президент вніс до Верховної Ради так званий «антиолігархічний» закон, яким олігархам нічого не загрожує. Для покарання олігархів там передбачено створення їх списку, але ж всі і так поіменно знають, хто є олігархами в Україні. Друге, чим їх «покарають», – примусять декларувати статки, але вони і так зараз усі декларуються. Третє – заборона володіти засобами масової інформації. Але ж будь-який олігарх може переоформити ЗМІ на будь-яку іншу компанію, яка з ним не зв’язана. І останнє «серйозне» покарання – заборона брати участь в приватизації. Це класичний фейк, а не антиолігархічний закон», – переконана Юлія Тимошенко.

Вона наголосила, що фейкова боротьба з олігархами від «слуг народу» – це прикриття, щоб переключити увагу українців від серйозних проблем на теми, які не мають жодної раціональності.

«Вони зараз наш український газ, який коштує 1 гривню, що підтвердив іноземний керівник «Нафтогазу», будуть продавати людям від 8 до 26 гривень. Ось, що робиться в реальності! Вони цинічно прикривають ті знущання, які проводять над людьми – інфляцію, позбавлення прав, знищення малих підприємців. Кожен має визначитися: вам потрібен черговий серіал з абсолютно кримінальними людьми, які прийшли до влади, чи вам потрібна країна, в якій люди будуть жити гідно», – зауважила лідер «Батьківщини».

Політик вкотре наголосила, події в парламенті – це шоу, яке не має нічого спільного з парламентаризмом.

«Нашу фракцію позбавили права навіть проголосити правки – не те щоби щось ухвалити. Це говорить про те, що вони бояться розголосу, щоб люди зрозуміли, що це фейк. Боротьба цієї влади з олігархами має свої цифрові вирази. Якщо ви порівняєте список Форбс за 2021 і 2020 рік, ви побачите, що за рік статки олігархів в Україні збільшилися на 13 мільярдів доларів – їм прекрасно живеться в Україні при цій владі», – констатувала Юлія Тимошенко.

Нагадаємо, сьогодні, 23 вересня, Верховна Рада України прийняла законопроект №5599 про олігархів. Законом передбачено створення спеціального реєстру, куди будуть вносити олігархів. Для цього вони повинні відповідати трьом з чотирьох критеріїв: участь у політичному житті, значний вплив на ЗМІ, контроль або володіння монополією, а також наявність активів на суму близько 2,3 млрд гривень.

Рада прийняла проект закону, не чекаючи висновку Венеціанської комісії, яка на прохання України почала аналіз проекту на предмет відповідності прав людини.

Напередодні представники Венеціанської комісії під час візиту до Києва рекомендували Україні утриматися від голосування за проект до отримання висновків комісії. Вердикт Венеціанської комісії очікується в середині грудня.