Зеленський подякував депутатам за підтримку законопроекту щодо олігархів

Президент Володимир Зеленський прокоментував прийняття Верховною Радою законопроекту про олігархів, подякувавши нардепам за підтримку його ініціативи.

“Вітаю прийняття парламентом мого законопроекту про деолігархізацію №5599! Україна відкрита для великого бізнесу, але не для олігархічного впливу на чиновників, політиків і ЗМІ. Сьогодні ми зробили ще один крок до того, щоб його позбутися. Спасибі всім депутатам за підтримку!”, – написав він у Twitter.

Нагадаємо, сьогодні, 23 вересня, Верховна Рада України прийняла законопроект №5599 про олігархів. Законом передбачено створення спеціального реєстру, куди будуть вносити олігархів. Для цього вони повинні відповідати трьом з чотирьох критеріїв: участь у політичному житті, значний вплив на ЗМІ, контроль або володіння монополією, а також наявність активів на суму близько 2,3 млрд гривень.

Рада прийняла проект закону, не чекаючи висновку Венеціанської комісії, яка на прохання України почала аналіз проекту на предмет відповідності прав людини.

Напередодні представники Венеціанської комісії під час візиту до Києва рекомендували Україні утриматися від голосування за проект до отримання висновків комісії. Вердикт Венеціанської комісії очікується в середині грудня.