“Нафтогаз”відчуває потребу у додаткових коштах для закупівлі газу на зиму

Через зростання світових цін на газ і запровадження фіксованих тарифів в Україні у “Нафтогазу” істотно зросли витрати та впали доходи.

Через це компанії потрібно додатково 123 млрд гривень, про що НАК повідомив прем’єр-міністру. Майже третина від цієї суми потрібна, щоб закупити газ на зиму. Гроші НАК запланував взяти у Оператора ГТС, але у Кабміні вирішили з цією ідеєю поки не поспішати.

НАК “Нафтогаз України” закінчив 2020 рік зі збитком в 19 млрд гривень, але з 57,7 млрд гривень залишків на рахунках. Незважаючи це, нині компанія відчуває потребу у додаткових коштах.

Загальний обсяг надпланових витрат може скласти 123 млрд гривень. Це підтверджує інформаційна записка від НАКу, спрямована прем’єр-міністру Денису Шмигалю. Копія документа є в розпорядженні видання.

Виходячи з документа, є дві ключові причини, чому виникають додаткові витрати і компанія недоотримує доходи – зростання ціни імпортного газу і обмеження його вартості для населення всередині України.

У “Нафтогазі” підрахували, що їм доведеться заплатити на 33,7 млрд гривень більше ренти на газ власного видобутку. Адже середня митна ціна газу значно перевищує вартість, за якою НАК реалізовує його для потреб населення та теплокомуненерго. За трирічними договорами з останніми, компанія недоотримає 36,7 млрд гривень.

Але основна проблема – гроші на закупівлю 3 млрд кубометрів імпортного газу, який необхідно придбати в опалювальний сезон. Ціна питання – 44,5 млрд гривень, які НАК планує отримати від компанії “Оператор ГТС України” (ОГТСУ). 57,7 млрд гривень, які були в запасі, витратили на закупівлю газу – це підтверджується в записці.

Проект договору між ” Укртрансгазом “(входить до Групи Нафтогаз) і ОГТСУ вже підготовлений. Цей документ, що дозволяє НАКу зібрати частину відсутніх коштів, повинні були затвердити на засіданні Кабміну 22 вересня в рамках Плану заходів щодо посилення надійності оператора ГТС. Але в підсумку рішення не винесли на розгляд уряду, виявивши в ньому ряд юридичних перешкод.

Перерахування коштів – майже 48 млрд гривень – від ОГТСУ на рахунок “Укртрансгазу” має пройти двома траншами: 27 млрд гривень до 30 вересня і 20,94 млрд гривень – до 1 грудня 2021 року.

Саме цю суму НАК вважає недоотриманим доходом від оператора за транспортування газу в період 2016-2019 років. Тоді оператором ГТС був ще “Укртрансгаз”. Але, згідно з даними НКРЕКП, на початку цього періоду навпаки мала місце переплата майже на 10 млрд гривень. З цієї причини регулятор знизив тариф на транспортування, через що доходи оператора і скоротилися.

Якщо в проекті договору сума виплат становить 48 млрд гривень, то в записці НАКу до прем’єра вона вже більше на 3 млрд гривень. “Критично важливим джерелом для покриття таких надпланових витрат може бути надходження від МГУ/ОГТСУ в розмірі 51,2 млрд гривень”, – йдеться в документі.

Договір також передбачає виплати “Нафтогазу” від транспортування газу в період з 2020 по 2034 роки. У розумінні НАКу це – компенсація компанії за відділення від неї функцій транспортування газу – т.зв. анбандлінга. Його провели в 2019 році до підписання нового транзитного контракту з РФ. І це було умовою Третього енергопакету Євросоюзу, за яким постачальник і транзитер газу повинні бути незалежні один від одного.