Американський безпілотник провів багатогодинну розвідку біля кордонів РФ і Білорусі

Стратегічний розвідувальний безпілотник ВПС США RQ-4B Global Hawk в суботу провів багатогодинний політ у західних кордонів Росії і Білорусі, випливає з даних західних авіаційних ресурсів.

За їхніми відомостями, американський дальній важкий безпілотник, що вилетів з авіабази Сігонелла на італійському острові Сицилія, спочатку зробив прольоти вздовж кордонів Псковської і Ленінградської областей, перебуваючи в повітряному просторі Латвії та Естонії, а потім більш семи годин курсував на північ від Калінінградської області в небі Литви.

В ході виконання завдання він також пролетів вздовж західного кордону Білорусі й кілька годин баражував на північний захід від країни в литовському і латвійському повітряному просторі.

В цілому американський висотний безпілотник Global Hawk в суботу перебував у рубежів Союзної держави близько 14 годин.

Безпілотник Global Hawk призначений для ведення стратегічної повітряної розвідки на глибину близько 250 км протягом тривалого часу. При польоті на великих висотах він здатний виробляти огляд великих територій, здійснювати розвідку точкових цілей з високою роздільною здатністю і передавати розвідінформацію командуванню в реальному масштабі часу.

При обстеженні великих площ в режимі маршрутного спостереження, здійснюваного в смузі шириною 10 км, розташованої з боковим зміщенням від 20 до 200 км паралельно траєкторії польоту, що дозволяє здатність одержуваних зображень становить 1 м.

Global Hawk, що має злітну масу 15 тонн і розмах крила близько 40 м, може патрулювати протягом 30 годин на висоті до 18 тис. м. Вартість безпілотника оцінюється в суму до $ 140 млн. Час польоту обходиться в $ 31 тис.