Результати екзитполів не визначили переможця на виборах в Німеччині

На парламентських виборах в ФРН перемогу може здобути як консервативний блок Християнсько-демократичного союзу і Християнсько-соціального союзу (ХДС/ХСС), так і Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН).

За даними опитувань виборців, оприлюдненими після закриття дільниць для голосування ввечері в неділю, 26 вересня, обидві партії набирають по 25 відсотків голосів.

На третьому місці – партія “Союз-90/”зелені”, що набрали 15 відсотків голосів. Правопопулістська партія “Альтернатива для Німеччини”і  Вільна демократична партія (ВДП) набрали по 11 відсотків голосів. За даними екзитполів соціологічної служби Infratest dimap, в парламент також проходить Ліва партія, за яку проголосували 5 відсотків виборців.

Виборчі дільниці закрилися о 18.00 за місцевим часом (19.00). Канцлер ФРН Ангела Меркель не висувала свою кандидатуру на минулих виборах. Однак вона залишиться на своєму посту, поки не буде обраний її наступник або спадкоємиця і сформовано новий уряд Німеччини.

У нинішніх парламентських виборах брала участь найбільша кількість партій з моменту возз’єднання Німеччини. За даними Федеральної виборчої комісії, своїх кандидатів виставили 47 політичних об’єднань. Реальні шанси потрапити в парламент, на думку експертів, мають блок ХДС/ХСС, соціал-демократи, “зелені”, ліберали з Вільної демократичної партії (ВДП), правопопулістська “Альтернатива для Німеччини” (АДГ) і Ліва партія. Всього за місця в бундестазі боролося рекордна кількість кандидатів – 6211, в тому числі 2024 жінки.

Протягом останніх 16 років уряд ФРН очолювала Ангела Меркель (Angela Merkel) з консервативного Християнсько-демократичного союзу (ХДС).

Німецький парламент налічує не менше 598 депутатів. Формується він за змішаною системою. Половина місць відводиться кандидатам, які були обрані в 299 одномандатних округах простою більшістю голосів, тобто за мажоритарною системою. Друга половина розподіляється між кандидатами, що пройшли в бундестаг за партійними списками, в залежності від того, скільки голосів отримала та чи інша партія. За оцінками експертів, до нового складу бундестагу можуть увійти від 672 до 912 депутатів.

Рекордне число виборців проголосувало поштою. Протягом декількох тижнів надходили повідомлення про те, що рекордне число виборців проголосувало поштою. Одна з причин – пандемія коронавіруса. Частка таких виборців може скласти близько 40% поданих голосів.

Виборці обирають депутатів 20-го за рахунком бундестагу. Через кілька тижнів законодавцям належить обрати нового федерального канцлера, який потім сформує уряд.