“Слуги” на трускавецькому курорті вирішать питання відставки Разумкова

Збори фракції “Слуга народу” у Трускавці заплановані на наступні вихідні – з 1 до 3 жовтня.

Під час великої наради партії «Слуга народу» в Трускавці, яка відбудеться 1-3 жовтня, «слуги» планують обговорити кадрові ротації – заміну спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова, чотирьох міністрів і кількох глав парламентських комітетів, повідомили джерела ZN.UA. Однак остаточне рішення буде прийнято на зустрічі фракції СН із президентом Володимиром Зеленським.

Питання кадрових ротацій в комітетах Верховної Ради активно обговорюється, але буде здійснено після відставки Дмитра Разумкова. Як відомо, відмінна від фракції і президента позиція спікера щодо антиолігархічного закону стала приводом для остаточного розриву «слуг» з Разумковим. У разі його відставки, за інформацією джерела ZN.UA в ОПУ, точно втратять свої портфелі глава комітету з питань освіти науки і інновацій Сергія Бабака, а також глава комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха – вони з орбіти Разумкова.

Однак поки не зрозуміло коли відбудеться відставка чинного глави парламенту. Як повідомляє джерело, 26 вересня о 16.00 в кабінеті у Зеленського за участю голови ОПУ Андрія Єрмака, його заступника Кирила Тимошенка та інших осіб з найближчого оточення президента, обговорювали можливі сценарії. «Банкова віддає собі звіт в тому, що зняти Разумкова можна тільки після масштабної кампанії з дискредитації, яка вже, власне, почалася, – розповідає джерело. – Але остаточне рішення вчора прийнято не було. Питання ще й у тому, коли і ким заміняти Разумкова. Не факт, що спікером стане Стефанчук (перший віцеспікер парламенту Руслан Стефанчук – ред.). Президент шукає на цю роль не тільки надійну, але і вдалу піар-особу».

Однак прийнято рішення до відставки Разумкова не чіпати і далеких від нього людей. Щоб не розгубити голоси. За словами нашого джерела в ВРУ, вже очевидно, що найсерйозніші перестановки очікуються в бюджетному комітеті (глава – Юрій Арістов), а також в комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування (голова – Андрій Клочко).

Нещодавно обидва ці депутати потрапили в гучні медійні скандали. Зокрема, згідно з розслідуванняи Bihus.Info, мати Андрія Клочко за два роки купила майна на 14,5 млн гривень. Хоча сам «слуга народу» говорить, що не має до цього відношення. У випадку з Арістовим мова йде про історію з його сином, який недавно опублікував в Instagram фото елітного авто. Арістов-молодший стверджує, що купив його нібито на свої гроші.

Однак не тільки медійні скандали, пов’язані з цими депутатами, привід для їх усунення з позицій глав комітетів. Як повідомило джерело, основна причина заміни Арістова і Клочко полягає в тому, що вони сьогодні практично не контролюють свої комітети.

«Після зближення Трухіна з Єрмаком і перетворення його в «посла з особливих доручень», Банкова втратила інтерес до Арістова – експартнера президентської родини з рибного бізнесу – розповідає джерело. – Арістов вже не був присутній на затвердження в Мінрегіоні обсягу Державного фонду регіонального розвитку (ГФРР) на 2022 рік. Що показово. Насправді Трухін давно хотів зайняти місце Арістова, однак потрапив у скандал з ДТП – ще більш серйозний, ніж Арістов. Тому Трухін шлях в голови комітету – заборонений. Швидше за все, буде призначений його повний аватар – Орест Саламаха, глава підкомітету з питань місцевих бюджетів та бюджетної підтримки регіонального розвитку Бюджетного комітету».

«Репутація глави комітету з питань місцевого самоврядування Андрія Клочка дійсно сильно постраждала після скандалу з майном, проте ключовим фактором стали амбіції його колеги по комітету – голови підкомітету з будівництва та архітектури Олена Шуляк, – продовжує джерело. – Шуляк, як один зі стейкхолдерів реформи ДАБІ, розраховувала на крісло Чернишова в разі його ротації в столицю – на пост глави КМДА. Однак, запасну ставку Банкова зробила на користь чинного заступника голови Мінрегіну – Наталії Козловської. А значить, прийшов час призначити Шуляк главою комітету. Платити за вірність. Більш того, «дахом» Клочко спочатку був Сергій Трофимов, якого в ОПУ давно немає. Як втім, і великих компетенцій у Клочко, у сфері яку він очолив, по суті, випадково».

Ймовірний кандидат на виліт і глава комітету з питань земельної та аграрної політики – Микола Сольський. Партнер ексглави ОПУ Андрія Богдана, на думку керманичів Банковій, і так занадто довго затримався в одному з ключових крісел ВРУ.

Що стосується заміни міністрів, то очікувано своїх посад можуть позбутися глава Мінсоцполітики Марина Лазебна, глава Міноборони Андрій Таран, віцепрем’єр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський і, як стверджує джерело в керівництві президентської фракції – глава Міністерства захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський.

17 вересня в ефірі програми “Свобода слова” Дмитро Разумков, його перший заступник Руслан Стефанчук та голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія посперечалися через законопроект про олігархів, який спікер направив до Венеціанської комісії, попри позицію фракції “СН”, яка виступала проти цього кроку.

Разумков пояснив, що відправив законопроект до Венеційської комісії за зверненням чотирьох опозиційних фракцій та груп та уповноваженого ВР з прав людини.

Своєю чергою Арахамія зазначив: “Я просто хочу невеликий акцент зробити – спікера не обирають, спікера делегують, і монобільшість делегує спікера Разумкова. Просто це потрібно завжди пам’ятати. Я маю на увазі, що у нас достатньо голосів, щоб делегувати спікером будь-яку людину”.

20 вересня під час засідання Погоджувальної ради Разумков звернувся до антикорупційних органів з проханням перевірити інформацію про начебто пропонування депутатам хабарів за підтримку “деяких відставок”.

Своєю чергою перший заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко запевняв, що немає жодних ініціатив щодо відставки Разумкова з посади голови Верховної Ради.

22 вересня Разумков заявив, що його не запрошували на заплановану нараду за участю фракції “СН”, представників усіх гілок влади та президента.