Зеленський заявив, що буде займатися питанням Саакашвілі

Президент України Володимир Зеленський має намір домагатися повернення заарештованого в Грузії екс-президента цієї країни Міхеіла Саакашвілі в Україну, оскільки у нього є українське громадянство.

“Я як президент України займаюся постійно тим, що повертаю громадян України різними можливостями, які у мене є, які мені надала влада. Пан Саакашвілі є громадянином України, тому його це теж стосується, і всі інституції, включаючи Міністерство закордонних справ і наші посольства, які працюють у Грузії, і на рівні посла Грузії, який працює в Україні, і на рівні розмов між нашими Кабінетами міністрів, на рівні розмов прем’єрів – ми всі будемо цим займатися”, – заявив Зеленський на прес-конференції в неділю в Трускавці Львівської області, пише Інтерфакс.

Нагадаємо, колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі, затриманий після повернення на батьківщину, оголосив у в’язниці голодування.

Саакашвілі повернувся в Грузію в зв’язку з проведенням місцевих виборів 2 жовтня, щоб, як він висловився “захищати свободу”. Він закликав прихильників голосувати проти партії влади, а 3 жовтня зібратися на площі Свободи в Тбілісі.

Михайло Саакашвілі був президентом Грузії два терміни з 2003 по 2013 роки. Потім він перебрався в Україну, де займав різні посади, в тому числі пост губернатора Одеської області.

У Грузії Саакашвілі є фігурантом цілої низки кримінальних справ. Він був заочно засуджений Тбіліським судом у справі про вбивство банкіра Сандро Гиргвліані і у справі про побиття депутата Валерія Гелашвілі. У першій справі він отримав три роки позбавлення волі, а за другою – шість.

Крім цього, Саакашвілі є фігурантом справ про розгін опозиційного мітингу 7 листопада 2007 року, погромі телекомпанії “Імеді” і розтраті коштів з держбюджету. Ці справи ще розглядаються судами, вироки поки не винесені. Тепер щодо Михайла Саакашвілі порушена і справа про незаконний перетин кордону.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що ніколи не помилує Саакашвілі. За її словами, колишній президент прибув до Грузії, щоб внести дестабілізацію, і вона не помилує Саакашвілі, щоб “бути чесними перед людьми, які постраждали від його режиму”.