Панама побоюється наслідків нового розслідування про офшори, – ЗМІ

Уряд Панами через юридичну фірму запропонував діалог міжнародному консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ), побоюючись, що публікація нового розслідування може знову заплямувати імідж країни, повідомляє місцеве видання Panama America.

Раніше Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів( ICIJ), фінансований, зокрема, одним з фондів Джорджа Сороса, обіцяв опублікувати в неділю ввечері “досьє Пандори”. Консорціум назвав дане розслідування своїм наймасштабнішим викриттям фінансових таємниць. Він зазначив, що в досьє фігурують репортажі понад 600 журналістів з 117 країн світу і дані з понад 11,9 мільйона файлів, отримані в результаті витоку. У 2016 році за підсумками його розслідування були оприлюднені “Панамські документи”.

Як зазначається, інтереси Панами представляє юридична фірма Benesch, Fridlander, Coplan&Aronoff Llp. Вона направила консорціуму лист, в якому говориться, що влада Панами поважає свободу слова, проте будуть невпинно боротися, щоб ім’я країни більше не постраждало від образливої назви “Панамські документи”.

У листі від 16 вересня Панама просить консорціум, перш ніж продовжити розслідування офшорної фінансової діяльності, взяти до уваги, що використана в ЗМІ назва “Панамські документи” минулого разу завдала великої шкоди країні.

“Уряд Панами має намір вжити заходів, щоб ця брехня не повторювалася ICIJ або іншими ЗМІ”, – йдеться в листі. У ньому також наголошується, що через п’ять років після публікації попереднього розслідування більшість посилань на Панаму як і раніше пов’язані з “панамськими документами”.

Німецька Sueddeutsche Zeitung на початку квітня 2016 року опублікувала документи панамської юридичної фірми Mossack Fonseca, які, як стверджує газета, свідчать про причетність ряду світових лідерів і їх наближених до офшорних схем. Автентичність “Панамських паперів” офіційно не підтверджена, а сама Mossack Fonseca заявила, що відмовляється запевнити їх справжність, і назвала дії журналістів злочином.