Україна і НАТО здатні відновити безпеку в Чорному морі – Кулеба

Російська окупація та мілітаризація Криму створила перешкоди для торгівлі в Чорному морі, але тісна співпраця України і НАТО в Чорноморському регіоні здатна відновити безпечний баланс.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

“Зараз потрібна більша присутність НАТО в Чорному морі, а також більш тісний контакт між чорноморськими країнами. Спільними діями і в тісній співпраці ми здатні відновити безпечний баланс”, – сказав міністр під час виступу на дискусійній панелі Варшавського безпекового форуму на тему Від Балтійського до Чорного моря: Розкриваючи стратегічний потенціал регіону.

Кулеба подякував присутнім на панельній дискусії міністрам закордонних справ Туреччини, Фінляндії та Польщі за активну участь їхніх країн у створенні Кримської платформи, яка спрямована, зокрема, на подолання безпеки викликів мілітаризації тимчасово окупованого Криму.

Міністр додав, що Україна приділяє пріоритетне значення відновленню, зміцненню та переозброєнню Військово-Морських сил Збройних сил України.

“Чорне море завжди славилося морською торгівлею. Зараз вона під загрозою через дії РФ. Відновлення балансу безпеки в Чорному морі є необхідним і для захисту торгівлі”, – підкреслив Кулеба.