На львівській трасі розлилася токсична речовина

Поблизу міста Великі Мости Червоноградського району Львівської області на автодорозі “Ковель – Жовква” розлилася токсична речовина – каустична сода.

На Львівщині перекинулася цистерна з каустичною содою / фото ДСНС

Про це повідомили в головному управлінні ДСНС України в області.

Увечері 5 жовтня на трасі сталася аварія. Розгерметизувалася та перекинулася цистерна Reno-Premium, що перевозила каустичну соду, і речовина вилилася на дорожнє полотно.

“Аби запобігти значному випаровуванню речовини, рятувальники у спеціальних захисних костюмах проводили роботи по осадженню хмари з випарами, що виходили з цистерни. Причини та обставини виникнення події встановлюються”, – йдеться в повідомленні.

Водія вантажівки, чоловіка 1971 року народження, із хімічним опіком лівої стопи забрали до Червоноградської центральної міської лікарні, однак після огляду від госпіталізації чоловік відмовився.

Каустична сода або гідроксид натрію – це їдка, дуже токсична і вибухонебезпечна речовина. При попаданні на шкіру або слизові оболонки призводить до серйозних хімічних опіків, а потрапляння великої кількості в очі викликає незворотні зміни зорового нерва і, як наслідок, сліпоту.

Небезпечна каустична сода і для довкілля, бо пригнічує біохімічні процеси та чинить токсичну дію.

При контакті слизових поверхонь з їдким лугом необхідно промити ділянку струменем води, а за потрапляння на шкіру – слабким розчином оцтової та борної кислоти. При потраплянні в очі – негайно промити їх спочатку розчином борної кислоти, а потім водою.