Керівник ядерної програми Пакистану помер від коронавірусу

Пакистанський фізик-ядерник, керівник ядерної програми Пакистану Абдул Кадір Хан помер від коронавірусу.

Про це повідомив прем’єр-міністр країни Імран Хан на своїй сторінці у Twitter.

“Наш народ любив його, тому що багато в чому завдяки йому ми отримали ядерну зброю”, – написав глава пакистанського уряду.Помер керівник ядерної програми Пакистану

Абдул Кадір Хан помер на 86-му році життя в лікарні, куди був госпіталізований через погіршення стану здоров’я.

Секретна ядерна програма Пакистану стартувала в 1972 році. Тоді прем’єр-міністр Зульфікар Алі Бхутто поставив перед фізиками та інженерами країни завдання створити власну “ісламську ядерну бомбу”.

У липні 1976 року в технічних науково-дослідних лабораторіях міста Кахута почалися роботи під керівництвом Абдул Кадір Хана. У травні 1998 року на полігоні Чагай були випробувані ядерні вибухові пристрої. На сьогодні в розпорядженні армії Пакистану знаходиться до 50 ядерних боєголовок.

Згідно з даними МАГАТЕ, під час реалізації пакистанської ядерної програми її керівник створив атомний чорний ринок, через який мав справу із приватними особами та компаніями з більш ніж 30 країн світу.

Абдул Кадір Хан перебував під домашнім арештом з 2004 по 2009 рік. Вчений під час допитів зізнався у передачі ядерних секретів Ірану, КНДР, Лівії та Малайзії. У червні 2008 року він заявив, що виступити з подібними визнаннями його змусили.