Вчені зафіксували незвичайний сигнал із центру Чумацького шляху

Міжнародна група вчених виявила незвичайний сигнал, що виходить із центру Чумацького Шляху.

Радіохвилі не відповідають жодному з відомих джерел і можуть вказувати на новий клас зоряних об’єктів, повідомляє Sci News з посиланням на статтю в The Astrophysical Journal.

Дослідники з Національного наукового агентства Австралії CSIRO, Німеччини, США, Канади, Південної Африки, Іспанії і Франції протягом двох років вивчали небо за допомогою радіотелескопу ASKAP.

У центрі Галактики вони виявили унікальний об’єкт із незвичайною поведінкою: спочатку він був невидимим, потім став яскравим, а потім зник і знову з’явився.

Крім того, його радіохвильовий сигнал коливався в одному напрямку, але цей напрямок обертався з плином часу.

“Яскравість об’єкта також різко змінювалася, в 100 разів, і сигнал вмикається і вимикається, як видно, випадковим чином. Ми ніколи не бачили нічого подібного. Спочатку ми думали, що це пульсар – дуже щільний тип мертвої зірки, що обертається, або ж зірка, що випромінює потужні спалахи. Але сигнали від цього нового джерела не відповідають тому, що ми очікуємо від цих типів небесних об’єктів”, – зазначив перший автор статті, аспірант Школи фізики Сіднейського університету Цзітенг Ван.

Протягом дев’яти місяців 2020 року автори прийняли шість радіосигналів і спробували знайти об’єкт у видимому світлі, однак їм це не вдалося.

Тоді вони звернулися до більш чутливого радіотелескопу MeerKAT у Південній Африці.

“На щастя, сигнал повернувся, але ми виявили, що поведінка джерела різко змінилася – після появи сигнал зник за один день, хоча в наших попередніх спостереженнях на ASKAP це тривало кілька тижнів”, – підкреслила керівник дослідження, професор Тара Мерфі із Сіднейського інституту астрономії і Школи фізики Сіднейського університету.

Поки пояснити природу об’єкта, умовно названого транзієнтним радіоджерелом, вчені не змогли і продовжують його вивчення.

Раніше вчені визначили новий клас екзопланет, які відрізняються від Землі, але здатні підтримувати життя.