Вищий антикорупційний суд оправдав ексглаву Мініфраструктури Володимира Омеляна у справі про зменшення портових зборів

Вищий антикорупційний суд 18 жовтня визнав невинним колишнього главу Мініфраструктури Володимира Омеляна у справі про зменшення портових зборів.

Екс-міністра підозрювали за ч. 2 ст. 211 Кримінального кодексу (видання нормативно-правових актів, що зменшують надходження бюджету чи збільшують витрати бюджету всупереч закону).

Суд вирішив, що у діях Омеляна відсутній склад інкримінованого правопорушення, передає LB.ua. Витрати, пов’язані з проведенням почеркознавчої та судово-економічної експертиз на суму понад 7000 гривень має сплатити держава.

Вирок ще можна оскаржити протягом 30 днів.

Слідство вважало, що Омелян у грудні 2017 року видавши наказ про зменшення портових зборів на 20% (крім маякового) зменшив доходи до бюджету. Один із цих зборів – адміністративний – змінювати могла тільки Верховна Рада, а не міністр.

У 2018 через зниження адміністративного збору бюджет отримав тільки 173,1 млн замість очікуваних 203,5 млн гривень. Однак за словами Омеляна, рішення про зменшення зборів стимулювало зростання морської галузі на 20%, до того ж рішення було колегіальним рішенням Кабміну