Мінфін США притягне Газпром до відповідальності за порушення санкцій

Міністерство фінансів США має намір притягнути «Газпром» до відповідальності» за дії, що порушують американські санкції. Таку заяву під час слухань в сенаті зробив Уоллі Адейемі, який займає пост заступника голови казначейства.

На слуханнях в банківському комітеті сенатор Патрік Тумі задав Адейемі питання щодо «Північного потоку – 2» і оператора газопроводу Nord Stream AG.

Конгресмен запитав, чому адміністрація США не вводить обмежувальні заходи проти оператора і чи визнає Мінфін той факт, що енергетичний проект, зокрема, реалізується «Газпромом».

«Ми працюємо з вами в цьому комітеті, щоб притягнути «Газпром» до відповідальності за його дії, які порушують наші санкції», – сказав Адейемі, виступ якого транслював CNBC.

При цьому він не конкретизував, про які «порушення» йде мова.

“Північний потік-2” – це газопровід між Німеччиною та РФ, який проходитиме по дну Балтійського моря в обхід країн Балтії, Польщі та України. Його будівництво призупинили наприкінці 2019 року після того, як конгрес США запровадив санкції проти власників суден, які прокладають труби для нього. Наразі проклали 2 300 км труб із приблизно 2 460 км, тобто 94% від усього газопроводу. Необхідно добудувати ще 30 км у водах Німеччини і 120 км у водах Данії.