Фонд Гейтсів виділив гроші на ліки від COVID-19 для бідних країн

Благодійний фонд Білла і Мелінди Гейтс виділив 120 мільйонів доларів на прискорення доступу бідних країн до нових ліків від коронавірусу у вигляді таблеток, розроблених американською фармацевтичною компанією Merck&Co, йдеться в повідомленні Фонду.

Раніше Merck&Co заявив про успішне випробування таблеток молнупіравір, що знижують на 50% ризик госпіталізації і смерті від COVID-19. Компанія подала в американський регулятор заявку для схвалення екстреного використання препарату. Препарат може стати першим у світі антивірусним лікарством від коронавірусу для перорального прийому.

“Фінансування покликане підтримати різні види діяльності, необхідні для розвитку і виробництва генеричних версій препарату, розробленого Merck&Co спільно з компанією Ridgeback Biotherapeutics”, – йдеться в заяві, опублікованій на сайті Фонду.

За словами Мелінди Гейтс, бідним країнам під час пандемії постійно доводилося всього чекати – від засобів індивідуального захисту, до вакцин проти коронавірусу. Ця ініціатива покликана забезпечити доступ країн з низьким доходом до “багатообіцяючих ліків” молнупіравіру не в останню чергу. Згідно із заявою, зазвичай різниця в доступі медикаментів в забезпечених і бідних країнах досягає року і більше.
Незважаючи на те, що препарат ще не схвалений регуляторами, ряд країн, у тому числі Малайзія, Південна Корея, Таїланд ведуть переговори про придбання таблеток.