Європарламент присудив Навальному премію Сахарова

Російський опозиціонер Олексій Навальний став лауреатом премії Сахарова 2021 року вручається Європарламентом за свободу думки.

Присудити цю премію йому в середу, 20 жовтня, вирішила президія Європарламенту, куди входять спікер та голови усіх фракцій. Про це повідомила в Twitter фракція Європейської народної партії.

Вручення нагороди відбудеться 15 грудня на пленарному засіданні Європейського парламенту в Страсбурзі, повідомляє DW. Оскільки Навального містять в колонії в Росії, то премію за нього, швидше за все, отримає хтось із його близьких або родичів.

 

Олексія Навального на премію імені Андрія Сахарова висунули найбільша фракція Європарламенту Європейська народна партія (ЄНП) і третя за кількістю депутатів фракція “Оновити Європу” – “за його мужність у боротьбі за свободу, демократію і права людини”. Навального вони назвали “головним політичним опонентом” президента Росії Володимира Путіна.

Євродепутати відзначали, що опозиціонер придбав “міжнародну популярність”, організовуючи демонстрації, балотуючись на виборах і виступаючи за “реформи проти корупції в Росії, проти Путіна і його уряду”. Вони нагадали про отруєння Навального, тюремному терміні, який він відбуває в колонії, а також заборону заснованих ним організацій, включаючи Фонд боротьби з корупцією.

У 2019 Навального вже номінували на премію Сахарова, але тоді він не потрапив навіть до шорт-лист. В цьому році, крім Навального, до трійки фіналістів премії Сахарова увійшли 11 афганських жінок і болівійський політик Жанін Аньєс.

Премія “За свободу думки”, названа на честь радянського фізика і правозахисника Андрія Сахарова, була установлена ​​Європарламентом в 1988 році, її присуджують людям чи громадським організаціям, які відзначилися в справі захисту прав людини і основоположних свобод. Розмір премії становить 50 тисяч євро. У 2020 році премію отримала білоруська опозиція, а в 2018 році – український режисер Олег Сенцов, якого в той час утримували у в’язниці в Росії.