Посадовцям Укрзалізниці інкримінують розкрадання 12 мільйонів гривень

Трьом особам повідомили про підозру у заволодінні майном АТ «Укрзалізниця», що завдало державній компанії 11,8 млн грн збитків.

Про це інформує пресслужба Національного антикорупційного бюро.

Зокрема, привласнення і розтрату майна (ч. 5 ст. 191 ККУ) інкримінують заступнику керівника однієї із філій АТ «Укрзалізниця», керівнику відділу матеріально-технічного забезпечення і керівнику приватної компанії — переможцю торгів.

Зазначається, що у 2018 році одна з філій АТ «Укрзалізниця» провела публічні торги із закупівлі вугілля для опалення пасажирських вагонів. За даними слідства, встановлено, що підозрюваний керівник філії, будучи головою тендерного комітету, спільно з керівником відділу-ініціатора закупівлі, діяли на користь «обраного» постачальника, не допустивши інші компанії до аукціону. Ця компанія і стала переможцем торгів, поставивши вугілля за завищеними на 11,8 млн грн цінами.

Відповідно до висновку товарознавчої експертизи, ринкова ціна однієї тонни вугілля станом на дату укладання договорів становила 3770 грн, у той час як АТ «Укразалізниця» уклала договори за ціною 4563 грн.

Внутрішньою службовою перевіркою АТ «Укрзалізниця» факти зловживань та завищення вартості продукції також були підтверджені, що значно посприяло досудовому розслідуванню.